Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Απώτερος σκοπός της Ημέρας του Διαβήτη είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη. Ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε χρώμα του κύκλου είναι το χρώμα του ουρανού και το χρώμα της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, από τις 5 το απόγευμα, μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου 2022, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα φωταγωγηθεί με μπλε χρώμα σε μια ένδειξη συμπαράστασης και συμβολής στην ενημέρωση του κοινού.

Πρόκειται για μία κίνηση του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας φωταγώγησης δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, με σύνθημα για φέτος το «Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο».

Ο διαβήτης στην εποχή μας είναι πλέον μια νόσος με ραγδαία ανάπτυξη και έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Επομένως, η ευαισθητοποίηση για υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, σωματικής άσκησης και γενικότερα συμπεριφορών που ενισχύουν την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.

Έτσι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυλώνα της εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών, των νοσηλευτών και των διαιτολόγων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στους ασθενείς σύγχρονες μεθόδους θεραπείας. Επιπρόσθετα, η καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα δημόσια νοσηλευτήρια αποσκοπεί στη σωστή ενημέρωση και τη ρύθμιση των ασθενών. Οι Διαβητολογικές Κλινικές που λειτουργούν στα Γενικά Νοσοκομεία όλων των Επαρχιών στελεχώνονται από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτόκολλων, για την σωστή διαχείριση του ατόμου με διαβήτη.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
10 Νοεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη - Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου

Go to top of page