Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


19 Δεκεμβρίου 2023


Δήλωση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου

στη Συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος


   Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου για την αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, και επιθυμώ να ευχαριστήσω τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για την εποικοδομητική συμμετοχή τους και την ουσιαστική συνεισφορά τους.

   Ιδιαιτέρως θέλω να απευθυνθώ στα μέλη της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού για την τεκμηριωμένη συμβολή τους στην εξέλιξη της συζήτησης και να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα της εργασίας τους.

   Παρόλο που σε αυτή την διαδικασία ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός αφού η κατάληξη σε συμφωνία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ανανέωση του διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, επιβεβαιώθηκε η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από την διαμόρφωση συναντίληψης προς την κατεύθυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς επίσης και μέσα από την κατάθεση τεκμηριωμένων εισηγήσεων που περιόρισαν σημαντικά το εύρος εντός του οποίου τοποθετείται το ύψος της αύξησης.

   Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα αποφασίσει κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εκδοθεί το νέο Διάταγμα για το κατώτατο όριο των μισθών.

   Το διάταγμα θα οριστικοποιηθεί μέσα από την συναξιολόγηση όλων των δεδομένων ώστε να είναι ισορροπημένο μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των δυνατοτήτων της οικονομίας.

   Οι κοινωνικοί εταίροι θα ενημερωθούν για τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης πριν από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας.

   Μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα προβώ σε αναλυτικές δηλώσεις, τόσο σχετικά με το διάταγμα όσο και σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον κατώτατο μισθό με ορίζοντα πενταετίας μέχρι το 2028.


Συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος 19.12.23 Συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος 19.12.23

Go to top of page