Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


2 Φεβρουαρίου 2024
Δελτίο Τύπου

Συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου
με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Nicholas Schmit

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Nicholas Schmit, την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Μυρτώ Ζαμπάρτα και τους Κοινωνικούς Εταίρους, όπου αναδείχτηκε η σημασία του κοινωνικού διαλόγου, τόσο ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου όσο και της διαμόρφωσης εθνικών εργασιακών πολιτικών.

Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ο προσανατολισμός και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πιο κοινωνική Ευρώπη συγκλίνουν με τον αντίστοιχο προσανατολισμό της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη σημασία που το Υπουργείο αποδίδει στον κοινωνικό διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός χαιρέτισε την Τριμερή Δήλωση που υπογράφτηκε την περασμένη Τετάρτη στο Val Duchesse για έναν «γόνιμο ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο». Ο Υπουργός τόνισε ότι για την επίτευξη των κοινών στόχων που έχουμε συλλογικά θέσει, είναι και παραμένει ουσιαστικής σημασίας ένας αποτελεσματικός κοινωνικός διάλογος σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Ο Υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής: «Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Απασχόληση, τον φίλο Nicholas Schmit, και τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας μας, συζητήσαμε για την αξία του κοινωνικού διαλόγου και τη δύναμη της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας. Ανταλλάξαμε απόψεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης, για το μέλλον της εργασίας και για τις προοπτικές της οικονομίας. Η χώρα μας βρίσκεται γεωγραφικά στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τοποθετείται πολιτικά στο επίκεντρο του πυρήνα της Ευρώπης: που είναι ανθρωποκεντρική και κοινωνική, παραγωγική και ανταγωνιστική. Συμφωνήσαμε ότι για να έχουμε ισχυρή οικονομία και συνεκτική κοινωνία, χρειαζόμαστε συνεργασία, διάλογο και αλληλοσεβασμό.

Δωρίσαμε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ως ενθύμιο, την πρώτη έκδοση του Κώδικα των Βιομηχανικών Σχέσεων: Της σημαντικότερης συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας μας. Για 45 και πλέον χρόνια, η εργατική ειρήνη βασίζεται στον σεβασμό των συμφωνιών μας. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε, για άλλα τόσα χρόνια, για να μπορούμε να εξελισσόμαστε και να αναπτυσσόμαστε. Αλλά κυρίως να μοιραζόμαστε δίκαια τους καρπούς της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Για να περηφανευόμαστε σε όλη την Ευρώπη ότι εμείς οι Κύπριοι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και να προχωράμε ενωμένοι.»

Επίσης στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κύπρο του κ. Schmit, πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση στο Σπίτι της Ευρώπης με θέμα «Προς μια Κοινωνική Ευρώπη με Επίκεντρο τον Άνθρωπο», όπου ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απηύθυνε χαιρετισμό. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των πολιτικών που αναπτύσσονται και συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας την προσήλωση στην ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης μέσα από την εφαρμογή της ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.

Συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Nicholas Schmit Συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Nicholas Schmit Συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Nicholas Schmit

Go to top of page