Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Κούσιου μετά τη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ

Ολοκληρώθηκε η τελευταία προγραμματισμένη συνάντησή μου με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ.

Από την περασμένη Πέμπτη,12 Ιανουαρίου 2023, συνέχισα τις επαφές και διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορετικών, εκ διαμέτρου αντίθετων θα έλεγα, θέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ γνωστές και δεν θεωρώ αναγκαίο να τις επαναλάβω. Όπως δήλωσα στις 12 Ιανουαρίου, κατά την κοινή συνάντηση που είχε προηγηθεί, διαπίστωσα κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις των κοινωνικών εταίρων, που έδιδαν, μικρή έστω, θετική προοπτική στο διάλογο που διεξαγόταν και τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας, γι΄ αυτό και ζήτησα την παράταση χρόνου, έτσι ώστε να μου δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω επαφές.

Kατά τις επαφές και διαβουλεύσεις που είχα τις τελευταίες ημέρες διεφάνη ότι οι πλευρές δεν είναι ακόμη έτοιμες να διαφοροποιήσουν τις τελευταίες καταγραμμένες θέσεις τους.

Κρίνω ότι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των πλευρών είναι τόσο μεγάλη, που δεν μου δίνει καμία απολύτως δυνατότητα να υποβάλω, την παρούσα χρονική στιγμή, διαμεσολαβητική πρόταση που να έχει την παραμικρή ελπίδα να γίνει αποδεκτή.

Θέλω να υπενθυμίσω και να τονίσω εμφαντικά, όπως άλλωστε το έχω πράξει επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι:
  1. H Kυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ.
  2. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αυτός που επανέφερε το θεσμό της ΑΤΑ, ο οποίος είχε παγοποιηθεί το 2012.
  3. Με βάση τις πρόνοιες της Μεταβατικής Συμφωνίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι στις 28.7.2017 θα πρέπει να καταβάλλεται στους δικαιούχους εργαζόμενους, το 50% της ΑΤΑ μέχρι και την υπογραφή νέας συμφωνίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4,36%.

Θα συνεχίσω να καταβάλλω προσπάθειες για επίτευξη μιας συναινετικής συμφωνίας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που έχω λόγω, τόσο των τοποθετήσεων των κοινωνικών εταίρων όσο και του περιορισμένου χρόνου που απομένει μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί και της κυβέρνησής του. Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Το έτος 2023 θα είναι ένα έτος έντονων προκλήσεων για την οικονομία της χώρας μας, λόγω των διεθνών συνθηκών που διαμορφώνονται και τις οποίες ήδη βιώνουμε, είτε με την αύξηση του πληθωρισμού, είτε με την άνοδο των επιτοκίων και των τιμών και σίγουρα με τους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται.

Ας μην ξεχνούμε ότι βιώσαμε την κρίση του 2013, την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα βιώνουμε τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν ουσιαστικά την οικονομία.

Δεν διαφεύγει, ταυτόχρονα, της προσοχής μου ότι η οικονομία της χώρας είχε επιτύχει τα τελευταία χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά ούτε και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι λόγω του υψηλού πληθωρισμού απώλεσαν σημαντικό ποσοστό της αγοραστικής δύναμης του μισθού τους.

Τίποτε, λοιπόν, δεν είναι δεδομένο.

Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας. Βασικός πυλώνας για τη σταθερή πρόοδο και τη διαφύλαξη της οικονομίας και των προοπτικών της, είναι σίγουρα, και η εργασιακή ειρήνη. Επικαλούμαι λοιπόν τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων και τους καλώ να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να περιφρουρήσουμε την εργασιακή ειρήνη.

Το Υπουργείο Εργασίας ως η κατ΄ εξοχήν αρμόδια αρχή και ως θεματοφύλακας της εργασιακής ειρήνης θα είναι πάντα πρωτοστάτης και έτοιμο να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς εταίρους σε αυτό το στόχο.

Συνάντησή Υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ

Go to top of page