Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, η επίσημη τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου με τον νέο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου να παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Κυριάκο Ι. Κούσιο.

Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο τέως Υπουργός του ευχήθηκε κάθε επιτυχία, σημειώνοντας τις πολλές προκλήσεις που θα έχει να διαχειριστεί. Ο κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι θα μπορέσει με τη συνεργασία των λειτουργών του Υπουργείου να τα αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία.

Ο κ. Κούσιος είπε στον κ. Παναγιώτου ότι έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το θέμα της ΑΤΑ, το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και πολλά άλλα θέματα τα οποία ήδη γνωρίζει και επανέλαβε τη βεβαιότητά του, γνωρίζοντάς τον όπως πρόσθεσε, αλλά γνωρίζοντας και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ότι είναι βέβαιος ότι θα τα διαχειριστεί με κάθε επιτυχία.

Ο τέως Υπουργός ευχαρίστησε τη Διεύθυνση, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη συνεισφορά τους και τέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που του εμπιστεύθηκε να είναι πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του από τον απερχόμενο Υπουργό, ο νέος Υπουργός ανέφερε ότι με τον απερχόμενο Υπουργό κ. Κούσιο είμαστε διαφορετικής γενιάς αλλά «εκείνο που μοιραζόμαστε είναι την ίδια αντίληψη για τη σημασία της ευθύνης που αναλαμβάνουμε ως πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», σημειώνοντας ότι ο κ. Κούσιος φρόντισε να επεξεργαστεί και τα υλικά και τις ενέργειες που χρειαζόταν να δρομολογηθούν, έτσι ώστε ο διάδοχός του να μπορεί να αναλάβει μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία. Συμπλήρωσε ότι ήδη αφιέρωσε αρκετό χρόνο ώστε να μπορεί να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια, καθότι το Υπουργείο Εργασίας υπήρχε πριν από τον Κυριάκο Κούσιο και θα υπάρχει και μετά από τον Γιάννη Παναγιώτου, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρχε πριν από εμάς και θα υπάρχει μετά από εμάς. «Έτσι, διδασκόμενος και από τη σωστή αυτή πρακτική κι εγώ, αναλόγως θα λειτουργήσω στην πορεία και θα πράξω», τόνισε.

Ο νέος Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του επέδειξε «μεταφέροντας μέσα από την ανάληψη των αρμοδιοτήτων μου, τις ελπίδες και τις προσδοκίες που η κοινωνία εναπόθεσε στον ίδιο, σε σχέση με τη διαχείριση αυτού του σημαντικού χαρτοφυλακίου».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι συνδεδεμένο με σημαντικές ιστορικές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους, για τους πολίτες της χώρας μας, ανέφερε ο νέος Υπουργός, με πιο πρόσφατη τη κοινωνική κατάκτηση της θεσμοθέτησης του εθνικού κατώτατου μισθού με την οποία συνδέθηκε ο απερχόμενος Υπουργός ο κ. Κούσιος, την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με το οποίο συνδέθηκε η προκάτοχος του κ. Κούσιου η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, και πηγαίνοντας πιο πίσω, από την ίδρυση της Δημοκρατίας, με τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον πρώτο Υπουργό Εργασίας τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παναγιώτου πρόσθεσε, αναλαμβάνοντας αυτή την ιστορική ευθύνη, πολλά σημαντικά έχουμε να πράξουμε με προεξάρχουσα τη διαχείριση μιας άλλης σημαντικής κοινωνικής κατάκτησης, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, που στο προσεχές διάστημα, με συνεργασία και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα την προσεγγίσουμε έτσι ώστε να διασφαλιστεί εκείνο το οποίο είναι η πρώτη μας προτεραιότητα η διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης, που είναι απαραίτητη για την οικονομική σταθερότητα, η αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου.

Παράλληλα, ανέδειξε ως προτεραιότητες τη διασφάλιση της ασφαλούς και αξιοπρεπούς εργασίας, τη διασφάλιση δίκαιων απολαβών για τους εργαζομένους, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας προσθέτοντας ότι «είναι προτεραιότητες για μας και μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς αυτή την κατεύθυνση θα ενεργήσουμε».

Κάνοντας αναφορά στην τραγωδία με το σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ελλάδα, αλλά και στους σεισμούς στη Συρία και την Τουρκία, είπε ότι «μας υπενθυμίζουν ότι ό,τι και να συμβαίνει, όπου και να είμαστε, όποιοι και να είμαστε, είμαστε άνθρωποι. Και ως άνθρωποι πρέπει να λειτουργούμε. Ανθρωποκεντρικά θα λειτουργεί η νέα Κυβέρνηση και, παρόλο που στην ελεύθερη οικονομία, φυσιολογικά και σωστά, η επιχειρηματικότητα είναι στο επίκεντρο, ώστε να μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία με ευημερία, πρέπει να μην ξεχνούμε ποτέ, ότι στο επίκεντρο είναι οι άνθρωποι, είτε ως εργοδότες, είτε ως εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι πολίτες αυτής της χώρας και εκείνοι είναι που πρέπει να ευημερούν».

Ο νέος Υπουργός ανέφερε ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον απερχόμενο Υπουργό για να διασφαλιστεί η ομαλότητα που χρειαζόμαστε έτσι ώστε στη χώρα μας να έχουμε σταθερότητα, πρόοδο και ανάπτυξη.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει η επιθυμία από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε μέσα από την εξέλιξη του κοινωνικού διαλόγου να υπάρχει πρόοδος σε αυτό το ζήτημα για να διασφαλιστεί η εργατική ειρήνη, η οποία μέσα από την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό της χώρας μας».

Σχετικά με τυχόν υποχωρήσεις στις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η οποιαδήποτε ένδειξη καλής διάθεσης είναι καλοδεχούμενη. Η πρόθεση είναι «οποιαδήποτε ζητήματα αυτή τη στιγμή δημιουργούν, οποιαδήποτε εντύπωση εκκρεμότητας, πολύ σύντομα να ρυθμιστούν, ούτως ώστε άλλα, επερχόμενα πολύ σημαντικά ζητήματα να τεθούν ως προτεραιότητες και να δρομολογηθεί η λύση τους», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία επίκειται και θα επηρεάσει σημαντικά, όπως είπε, τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της απερχόμενης Κυβέρνησης σε σχέση με τη στρατηγική εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο Υπουργός είπε ότι «έχουμε δει ότι υπάρχουν επισημάνσεις ή αντιδράσεις σε σχέση με αυτή, τις οποίες θα συζητήσουμε και αν κριθεί ότι χρειάζεται οποιαδήποτε πτυχή να συζητηθεί περαιτέρω, αυτό θα πράξουμε».

Για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αξιοποιώντας και αξιολογώντας τα δεδομένα, θα μπορεί να συζητηθεί, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο θεσμός θα είναι ακόμα πιο επωφελής για τους εργαζομένους απ’ ό,τι είναι σήμερα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Επίσημη τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου

Go to top of page