 |
Διαχρονικός και βασικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η προστασία της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων και η σταθερή βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Η Στρατηγική της Κύπρου στον τομέα της ασφάλεια και υγεία στην εργασία, καθορίζει τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες που τίθενται για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου. Για σκοπούς υλοποίησης της Στρατηγικής αυτής ετοιμάστηκε Σχέδιο Δράσης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ενέργειες κάθε Οργανισμού που συμμετέχει στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας, καθώς και άλλων Οργανισμών του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής.
Η επίτευξη του στόχου αυτού επιδιώκεται, με την ύπαρξη ενός κατάλληλου και πλήρως εναρμονισμένου προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο νομοθετικού πλαισίου και με την επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας μέσω ενός κατάλληλου συστήματος επιθεώρησης που λειτουργεί σε πλήρη ευθυγράμμιση προς τις απαιτήσεις της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αριθμός 81 για την Επιθεώρηση Εργασίας.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού στόχου για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στον εργασιακό χώρο ετοιμάζει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και εφαρμόζει, μεταξύ άλλων, Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Σκοπός του Προγράμματος είναι η αποτελεσματική επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων και τη διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, με βάση την πολιτική του ΤΕΕ επιδιώκεται η προώθηση της πρόληψης, με διάφορα μέσα όπως, την ενσωμάτωση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας σε άλλους τομείς πολιτικής, τη στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και με δραστηριότητες διαφώτισης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προκήρυξη διαγωνισμών με θέμα την ασφάλεια και υγεία.
Ο Τομέας Ασφάλειας και Υγείας του ΤΕΕ ρυθμίζει την οργάνωση και τη διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή μέσα στην επιχείρηση, σε επαρχιακό και σε παγκύπριο επίπεδο.
Ο Τομέας αυτός, μεταξύ άλλων, ασχολείται με:
- τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας του εξοπλισμού εργασίας (μηχανήματα, εργαλεία, συσκευές, δοχεία πίεσης, κ.λπ.) και των μέσων ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι κατά την εργασία τους.
- τη προστασία από τους κινδύνους που αφορούν τον αμίαντο, τον ηλεκτρισμό, τους χημικούς παράγοντες, τους βιολογικούς παράγοντες, τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, τους φυσικούς παράγοντες, όπως είναι ο θόρυβος, ο φωτισμός, η ποιότητα εσωτερικού αέρα, η θερμική καταπόνηση, τους εργονομικούς παράγοντες, όπως είναι η χειρωνακτική ανύψωση και μετακίνηση φορτίων, τους κραδασμούς, τη μονότονη εργασία, το ρυθμό εκτέλεσης της εργασίας, τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, την τεχνητή οπτική ακτινοβολία, κ.λπ.
- την προστασία των ειδικών ομάδων εργαζομένων όπως είναι τα νεαρά πρόσωπα και οι έγκυες.
Αναλυτικές πληροφορίες για θέματα που ασχολείται ο Τομέας, δίνονται στους πιο κάτω συνδέσμους:
|  |