Κυπριακή Δημοκρατία
Κυπριακή Δημοκρατία - Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Συνήθεις Ερωτήσεις


Οργανωτικά Θέματα [Εκτίμηση Κινδύνων, Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων, Αρχείο Ασφάλειας και Υγείας, Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ), Επιτροπές Ασφάλειας, Υπεύθυνος / Αναπληρωτής Υπεύθυνος Ασφάλειας]


Καθήκοντα και εκπαίδευση υπεύθυνων προσώπων για πρώτες βοήθειες, πυρασφάλεια, πυρόσβεση και εκκένωση των χώρων εργασίας

1. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 10(2)(α) των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2021 (Κ.Δ.Π. 158/2021), ο εργοδότης κατ’ ελάχιστον πρέπει να ορίσει γραπτώς εργοδοτούμενους, οι οποίοι να είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στις πρώτες βοήθειες, στην πυρασφάλεια, στην πυρόσβεση και στην εκκένωση των χώρων από τους εργοδοτουμένους του ή από άλλα πρόσωπα που βρίσκονται στην εγκατάσταση, στο υποστατικό ή/και στην επιχείρησή του.

2. Σύμφωνα με τις πρόνοιες των πιο πάνω Κανονισμών, τα υπεύθυνα πρόσωπα για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στις πρώτες βοήθειες, στην πυρασφάλεια, στην πυρόσβεση και στην εκκένωση των χώρων αποτελούν μέρος της Εσωτερικής Υπηρεσίας Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ).

3. Οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στις πρώτες βοήθειες, στην πυρασφάλεια, στην πυρόσβεση και στην εκκένωση των χώρων θα πρέπει να τύχουν εκπαίδευσης συνολικής διάρκειας 35 ωρών για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, στις θεματικές ενότητες, οι οποίες καθορίζονται στο Παράρτημα Ι του περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Εκπαίδευση Εργοδοτούμενων, Αυτοεργοδοτούμενων, Μελών της ΕΣΥΠΠ, Αντιπροσώπων Ασφάλειας και Μελών Επιτροπών Ασφάλειας) Διατάγματος του 2021 (Κ.Δ.Π 238/2021).

4. Επιπρόσθετα, ο υπεύθυνος για την εφαρμογή των μέτρων για πρώτες βοήθειες πρέπει να πληροί τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Πρώτες Βοήθειες) Κανονισμών του 2009 (Κ.Δ.Π. 198/2009). Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι το αρμόδιο πρόσωπο πρώτων βοηθειών ή ένα από τα αρμόδια πρόσωπα πρώτων βοηθειών για τα οποία γίνεται αναφορά στο σημείο 2(β) των πιο πάνω Κανονισμών για τις Πρώτες Βοήθειες της Κ.Δ.Π. 198/2009.

5. Τα καθήκοντα των υπεύθυνων για τις πρώτες βοήθειες, την πυρασφάλεια, την πυρόσβεση και την εκκένωση των χώρων περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:

    5.1. Ο Υπεύθυνος για τις πρώτες βοήθειες:
      (α) Μεριμνά για τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων υλικών του κουτιού πρώτων βοηθειών ή οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού πρώτων βοηθειών που χρειάζεται στον χώρο εργασίας και διασφαλίζει ότι αυτά είναι σε καλή χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Παραρτήματος Ι των περί Ασφάλειας και Υγείας (Πρώτες Βοήθειες) Κανονισμών του 2009 (Κ.Δ.Π. 198/2009).
      (β) Συντονίζει τους πρώτους βοηθούς και τα αρμόδια πρόσωπα πρώτων βοηθειών, τα οποία ορίζονται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Παραρτήματος ΙΙ των Κανονισμών Κ.Δ.Π. 198/2009.
      (γ) Φροντίζει για την εκπαίδευση των πρώτων βοηθών και των αρμοδίων προσώπων πρώτων βοηθειών για θέματα πρώτων βοηθειών ανάλογα με τις συνθήκες και το είδος των εγκαταστάσεων, καθώς και τη γραπτή εκτίμηση των κινδύνων στον χώρο εργασίας.
      (δ) Φροντίζει για την ύπαρξη ενός ή/και περισσότερων χώρων πρώτων βοηθειών, όπου αυτό απαιτείται, και μεριμνά για τον εφοδιασμό τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό πρώτων βοηθειών.
      (ε) Ενημερώνει τους εργοδοτούμενους για τις διευθετήσεις που έχουν ληφθεί για των παροχή των πρώτων βοηθειών προς αυτούς, καθώς και για τα πρόσωπα που τις παρέχουν.
      (στ) Διασφαλίζει την καταχώρηση δεδομένων που αφορούν τις διευθετήσεις και τον εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, περιλαμβανομένων των ονομάτων πρώτων βοηθών και αρμοδίων προσώπων πρώτων βοηθειών, του χώρου ή των χώρων παροχής πρώτων βοηθειών και οποιεσδήποτε άλλες σχετικές πληροφορίες στο ειδικό Αρχείο Ασφάλειας και Υγείας που προβλέπεται στον Κανονισμό 6 των Κανονισμών Κ.Δ.Π. 158/2021.

    5.2. Ο Υπεύθυνος για την πυρασφάλεια, πυρόσβεση και εκκένωση των χώρων:
      (α) Μεριμνά για τη συντήρηση του εξοπλισμού κατάσβεσης της πυρκαγιάς (π.χ. πυροσβεστήρες ή σύστημα καταιονισμού [sprinklers]) και όπου απαιτείται των πυρανιχνευτών και του συστήματος συναγερμού, σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας στους Χώρους Εργασίας Κανονισμών του 2002 (Κ.Δ.Π. 174/2002) και 2004 (Κ.Δ.Π. 494/2004).
      (β) Διασφαλίζει ότι ο πιο πάνω εξοπλισμός βρίσκεται σε ευπρόσιτα σημεία και έχει την ορθή σήμανση σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών για τη Σήμανση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 212/2000) και του 2015 (Κ.Δ.Π. 41/2015).
      (γ) Φροντίζει για την ετοιμασία και εφαρμογή σχεδίου δράσης σε περίπτωση εκτάκτου περιστατικού όπως πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 10(1)(γ) των Κανονισμών Κ.Δ.Π. 158/2021. Το σχέδιο δράσης πρέπει να καταχωρείται στο ειδικό Αρχείο Ασφάλειας και Υγείας.

6. Τυχόν άλλα πρόσωπα, τα οποία δεν ορίζονται υπεύθυνα για τις πιο πάνω δραστηριότητες αλλά συμμετέχουν στις δραστηριότητες, όπως π.χ. στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή άλλου περιστατικού δεν θεωρούνται υπεύθυνα πρόσωπα για τις δραστηριότητες αυτές και δεν αποτελούν μέρος της ΕΣΥΠΠ

Δεκέμβριος 2021
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Download file type Word ESYPP_Pyrasfalia_Protes_Voitheies.doc