Κυπριακή Δημοκρατία
Κυπριακή Δημοκρατία - Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Συνήθεις Ερωτήσεις


Εξοπλισμός Εργασίας


Εκπαίδευση χειριστών εξοπλισμού εργασίας

Σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών του 2001 και 2004, ο εργοδότης οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε οι εργοδοτούμενοι, στους οποίους έχει ανατεθεί η χρησιμοποίηση εξοπλισμού εργασίας (περονοφόρου, ανυψωτικού μηχανήματος κ.α) λαμβάνουν επαρκή σχετική εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους που δημιουργούνται κατά τη χρήση του κάθε εξοπλισμού και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Με βάση την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι εργοδοτούμενοι πρέπει, επίσης, να κατανοούν τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του εξοπλισμού και να έχουν την ικανότητα, αφενός, να εντοπίζουν τα τεχνικά ελαττώματα και τις παραλείψεις που παρουσιάζονται στον εξοπλισμό και αφετέρου, να εκτιμούν τις επιπτώσεις των ελαττωμάτων ή των παραλείψεων αυτών στην ασφάλεια και στην υγεία. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι κατάλληλα τεκμηριωμένη και να επαναλαμβάνεται ανάλογα με τις προκύπτουσες αλλαγές ή ανάγκες. Νοείται ότι η πείρα δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση, μπορεί όμως να μειώσει τη διάρκειά της.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 55Δ των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2020, όποιοδήποτε πρόσωπο παρέχει προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία και εκδίδει πιστοποιητικά παρακολούθησης των προγραμμάτων του, οφείλει να καθορίζει με σαφήνεια στα πιστοποιητικά αυτά το επίπεδο και τις ενότητες που έχουν καλυφθεί, τη διάρκεια της εκπαίδευσης ή/και κατάρτισης σε κάθε ενότητα, την ημερομηνία διεξαγωγής της εκπαίδευσης ή/και κατάρτισης, καθώς και το όνομα του παροχέα της εκπαίδευσης.

Οι θεματικές ενότητες για κάθε είδος εξοπλισμού, η χρονική διάρκεια, καθώς και το χρονικό διάστημα επανεκπαίδευσης των χειριστών εξοπλισμού εργασίας δεν έχει καθοριστεί, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκπαίδευσης των χειριστών κινητών γερανών. Για τους χειριστές κινητών γερανών εφαρμόζονται οι πρόνοιες του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για την Εκπαίδευση Χειριστών Κινητών Γερανών) Διατάγματος του 2010 (Κ.Δ.Π. 529/2010), το οποίο καθορίζει το περιεχόμενο της εκπαίδευσής τους.

Τα σχετικά έγγραφα / πιστοποιητικά εκπαίδευσης, τα οποία προσκομίζονται από τον πάροχο της εκπαίδευσης / εκπαιδευτή / εκπαιδευτικό κέντρο, θα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα (επίσημη γλώσσα του Κράτους) και, όπου κρίνεται αναγκαίο, σε άλλη γλώσσα κατανοητή από το εκπαιδευόμενο πρόσωπο.


Στο παρόν στάδιο δεν εφαρμόζεται διαδικασία αναγνώρισης και πιστοποίησης νομικών ή φυσικών προσώπων, τα οποία παρέχουν εκπαίδευση για τα θέματα ασφάλειας και υγείας σε σχέση με τον εξοπλισμό εργασίας. Η αδειοδότηση των εκπαιδευτών / εκπαιδευτικών κέντρων, καθώς και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης για τα Προγράμματα Εκπαίδευσης που επιχορηγεί η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) και τα οποία υλοποιούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΑνΑΔ ρυθμίζεται μέσω σχετικών εγκρίσεων από την ΑνΑΔ.