Κυπριακή Δημοκρατία
Κυπριακή Δημοκρατία - Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Εξοπλισμοί με Σήμανση CE


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΣΗ CE


Ο τομέας πολιτικής του Τμήματος για την εποπτεία της αγοράς σε εξοπλισμό για τον οποίο απαιτείται σήμανση CE, υλοποιείται από τον Κλάδο Μηχανημάτων και Εξοπλισμών εφαρμόζοντας σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθεσιών. Αυτό επιτυγχάνεται με προσωπικό στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος και στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία.

Ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων στην Κυπριακή αγορά

Η νομοθεσία που διέπει την ελεύθερη κυκλοφορία καθορισμένων κατηγοριών προϊόντων, για τα οποία απαιτείται η σήμανση CE, αποτελείται από τον περί της Εποπτείας της Αγοράς Νόμο του 2022, όπως αυτός έχει τροποποιείται, καθώς και μια σειρά εξειδικευμένων Κανονισμών για κάθε μια από τις 21 κατηγορίες προϊόντων ξεχωριστά, οι οποίοι εκδίδονται σύμφωνα με τον πιο πάνω Νόμο.

Οι εξειδικευμένοι Κανονισμοί καθορίζουν τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας που πρέπει να πληροί κάθε προιόν που εμπίπτει σε μια ή περισσότερες από τις 21 κατηγορίες, καθώς επίσης τις διαδικασίες εκτίμησης της συμμόρφωσης που έχει στη διάθεσή του ο κατασκευαστής / εγκαταστάτης για να αποδείξει τη συμμόρφωση του προϊόντος προς τις βασικές απαιτήσεις που εφαρμόζουν.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι, κατά περίπτωση, η αρμόδια Αρχή για τις ακόλουθες 7 από τις 21 κατηγορίες προϊόντων:
· Μηχανήματα,
· Εξοπλισμός υπό Πίεση,
· Απλά Δοχεία Πίεσης,
· Ανελκυστήρες,
· Μέσα Ατομικής Προστασίας,
· Εξοπλισμός και Συστήματα Προστασίας για Χρήση σε Εκρήξιμες Ατμόσφαιρες και
· Εκπομπή Θορύβου στο Περιβάλλον από Εξοπλισμό προς Χρήση σε Εξωτερικούς Χώρους.

Επιχειρηματικοί κίνδυνοι από την εισαγωγή στην Κύπρο Μηχανημάτων και άλλων Εξοπλισμών

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει το Τμήμα για αναχαίτηση της διοχέτευσης στην αγορά ανασφαλών προϊόντων, διαπιστώνει ότι συχνά γίνεται προσπάθεια εισαγωγής μηχανημάτων και άλλων εξοπλισμών χωρίς σήμανση CE, χωρίς τις λοιπές υποχρεωτικές σημάνσεις, χωρίς Δήλωση Συμμόρφωσης ή χωρίς οδηγίες χρήσης. Το Τμήμα καθιστά σαφές ότι στο πλαίσιο των τελωνειακών ελέγχων οποιαδήποτε παράληψη από τις πιο πάνω υποχρεώσεις του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα καθιστά το μηχάνημα / εξοπλισμό ακατάλληλο για εισαγωγή στην Κύπρο και το μηχάνημα πρέπει να επανεξαχθεί ή να καταστραφεί. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ KAΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 765/2008

Στις 1.1.2010 τέθηκε σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 765/2008/ΕΚ για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων.

Ο Κανονισμός δεν χρειάζεται να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών, αλλά εφαρμόζει ως έχει. Eισάγει κανόνες για την οργάνωση και λειτουργία της διαπίστευσης των φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης, τους ελέγχους των προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες και τη σήμανση CE. Σκοπό έχει να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διάθεση στην Ενωσιακή αγορά προϊόντων, για τα οποία απαιτείται σήμανση CE.

Επίσης, ο Κανονισμός θεσπίζει το πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς, το οποίο καθορίζει τόσο ελάχιστες απαιτήσεις σε σχέση με τους στόχους που πρέπει να επιτυγχάνονται από τα κράτη μέλη, όσο και το πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας που περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

Ο Κανονισμός κατοχυρώνει τη σήμανση CE ως τη μόνη σήμανση που δεικνύει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τη σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/1020

Στις 25.6.2019 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1020 για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων και για την κατάργηση της Οδηγίας 2004/42/ΕΚ και των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 765/2008 και (ΕΕ) αριθ. 305/2011. Η έναρξη ισχύος του Κανονισμού είναι στις 16.7.2021, ενώ συγκεκριμμένα άρθρα του τίθενται σε ισχύ στις 1.1.2021.

Ο Κανονισμός βελτιώνει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας της αγοράς για τα προϊόντα που καλύπτονται από την ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι στην αγορά της Ένωσης διατίθενται μόνο συμμορφούμενα προϊόντα που εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας της ασφάλειας και υγείας γενικά, της ασφάλειας και υγείας στον χώρο εργασίας, την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Ο Κανονισμός ορίζει κανόνες και διαδικασίες για τους οικονομικούς φορείς σε ότι αφορά τα προϊόντα που υπόκεινται σε συγκεκριμένη ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας με τους οικονομικούς φορείς και παρέχει το πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων σε προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης.

Επισημαίνεται ότι τα άρθρα 15 έως 29 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 που καθορίζουν το πλαίσιο εποπτείας της κοινοτικής αγοράς και τους ελέγχους στα προϊόντα που εισέρχονται στην κοινοτική αγορά θα απαλειφθούν και οι αντίστοιχες διατάξεις θα αντικατασταθούν από τον πιο πάνω Κανονισμό. Το νέο αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τους ελέγχους στα προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης με εφαρμογή όχι μόνο σε προϊόντα που καλύπτονται από το πιο πάνω πλαίσιο εποπτείας της αγοράς, αλλά σε όλα τα προϊόντα στο βαθμό που άλλη διάταξη του ενωσιακού δικαίου δεν ρυθμίζει τους ελέχους σε προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης.

Γαλάζιος οδηγός σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τα προϊόντα με σήμανση CE

Ο οδηγός αυτός επιδιώκει να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των κανόνων της ΕΕ για τα προϊόντα με σήμανση CE και στην περισσότερο ομοιόμορφη και συνεκτική εφαρμογή αυτών σε διάφορους τομείς σε όλη την ενιαία αγορά.

Απευθύνεται στα κράτη μέλη και σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, π.χ. εμπορικούς συνδέσμους, συνδέσμους καταναλωτών, κατασκευαστές, εισαγωγείς και φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις διατάξεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων και στην επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας σε ολόκληρη την Ένωση.

Ο οδηγός χρησιμεύει αποκλειστικά ως έγγραφο καθοδήγησης αφού μόνο τα κείμενα των Ενωσιακών πράξεων εναρμόνισης έχουν νομική ισχύ.

Η πρώτη έκδοση του οδηγού έγινε το 2000 και ακολούθως αντικαταστήθηκε το 2022 από νεότερη έκδοση. Η νεότερη έκδοση περιλαμβάνει καινούργια κεφάλαια που εξηγούν π.χ. τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών, εισαγωγέων, διανομέων, τη διαπίστευση και επικαιροποιημένα κεφάλαια π.χ. για την εποπτεία της αγοράς και την τυποποίηση.

Ο οδηγός βρίσκεται σε διαδικασία νέας επικαιροποίσης στη βάση του Ευρωπαικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020 για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο SOLVIT

Το SOLVIT είναι ένα δίκτυο που ασχολείται με την επίλυση διασυνοριακών προβλημάτων που δημιουργούνται μεταξύ μιας επιχείρησης ή πολίτη και μιας εθνικής αρμόδιας αρχής και αφορούν λανθασμένη ή ελλιπή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς. Κα’ αντιστοιχία, το Κέντρο SOLVIT Κύπρου επιλαμβάνεται προβλημάτων που δυνατό να προκύπτουν από λανθασμένη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου από Κυπριακή αρμόδια Αρχή, εφόσον τα προβλήματα αυτά έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα.

Ο αιτητής υποβάλλει το παράπονό του στο Κέντρο SOLVIT της χώρας του, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεομοιότυπου, επιστολής ή με επίσκεψη στα γραφεία του Κέντρου SOLVIT. Το Κέντρο SOLVIT ελέγχει τα στοιχεία της υπόθεσης και αφού διαπιστωθεί ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Κέντρου, προωθείται αυτόματα στο Κέντρο SOLVIT του κράτους μέλους όπου προέκυψε το πρόβλημα, το οποίο αναλαμβάνει και την επίλυση του. Τα δύο Κέντρα SOLVIT βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία κατά τη διάρκεια της περιόδου διερεύνησης της υπόθεσης και ο παραπονούμενος τηρείται ενήμερος για την εξέλιξη της. Η λύση που θα προταθεί στον παραπονούμενο δεν είναι δεσμευτική και μπορεί να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο SOLVIT μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου SOLVIT Κύπρου.

www.agrino.org/solvitcyprus

Εξοπλισμός για την Ανύψωση Προσώπων - Εξέδρες Εργασίας που Συναρμολογούνται με ή Τοποθετούνται σε Ανυψωτικά Μηχανήματα

Η ανύψωση προσώπων στην Κύπρο που γίνεται με ανυψωτικό εξοπλισμό ρυθμίζεται από τους περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμούς του 2001 και 2004.

Για τις αποσπώμενες εξέδρες που συνήθως τοποθετούνται ή συναρμολογούνται σε τηλεφορτωτήρες, προβλέπονται ιδιαίτερες απαιτήσεις που αφορούν τόσο την κατασκευή τους όσο και τη χρήση τους. Επίσης, οι απαιτήσεις αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση, όμως κατά γενικό κανόνα η ανύψωση προσώπων πρέπει να γίνεται με εναλλάξιμο εξοπλισμό με σήμανση CE.

Δεν συστήνεται η ανύψωση προσώπων με εξοπλισμό που, παρότι προορίζεται για την αιώρηση / στήριξη προσώπων (όπως πλατφόρμες εργασίας, κλουβιά, καλάθια κ.λ.π.), συνδέεται σε ανυψωτικό μηχάνημα, το οποίο σχεδιάστηκε για την ανύψωση αντικειμένων μόνο.

Με σκοπό την επεξήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ετοίμασε κείμενο που διευκρινίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, ή άλλων προσώπων, που χρησιμοποιούν, ενοικιάζουν ή με άλλο τρόπο διαθέτουν στην αγορά αποσπώμενες εξέδρες σε ανυψωτικά μηχανήματα.


Τελευταία Ενημέρωση 14.8.2022
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Download file type Acrobat Removable_platforms_on_telehandlers.pdf
Download file type Acrobat Blue_Guide_2016_en.pdf
Download file type Acrobat Import of machinery.pdf

  • Μηχανήματα
  • Ανελκυστήρες
  • Εξοπλισμός υπό Πίεση
  • Απλά Δοχεία Πίεσης
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας
  • Συσκευές και Συστήματα Προστασίας για Χρήση σε Εκρήξιμες Ατμόσφαιρες
  • Εκπομπή Θορύβου στο Περιβάλλον από Εξοπλισμό προς Χρήση σε Εξωτερικούς Χώρους
  • Κοινοποιημένοι Οργανισμοί για τις 7 κατηγορίες προϊόντων που χειρίζεται το ΤΕΕ
  • Αρχείο ανακοινώσεων εξοπλισμών με σήμανση CE