Show details for 1. Ορισμός Αποσπασμένου Εργαζόμενου1. Ορισμός Αποσπασμένου Εργαζόμενου

Hide details for 2. Χρόνος Εργασίας2. Χρόνος Εργασίας

Ο περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2003. Ο Νόμος καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας όσον αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων και εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις και εργασίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκτός από τις πιο κάτω κατηγορίες εργαζομένων:


    • Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων,

    • μέλη της Αστυνομίας, και

    • τους ναυτικούς εκείνους για τους οποίους ισχύει ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας Νόμος.


Ωράριο Εργασίας

Εκτός αν υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, ο χρόνος εργασίας ανά εβδομάδα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας υπολογίζεται ανά τέσσερις μήνες. Κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου οι περίοδοι πληρωμένης ετήσιας άδειας και οι περίοδοι άδειας ασθενείας δε λαμβάνονται υπόψη.

Οι ώρες εργασίας καθορίζονται υποχρεωτικά από την ισχύουσα συλλογική σύμβαση ή τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών εκτός από τις κατηγορίες επαγγελμάτων που ρυθμίζονται από ειδική νομοθεσία και είναι οι ακόλουθες:
  • • Για τους υπαλλήλους καταστημάτων οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι 38 (μέγιστη απασχόληση με τις υπερωρίες μπορεί να ανέρχεται μέχρι και τις 46 ώρες εβδομαδιαίως),
  • • Για τους γραφείς, κλητήρες ή γενικά μικροεργοδοτούμενους γραφείων, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι το μέγιστο 44 συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών ή 8 ημερησίως,
  • • Για τους εργοδοτούμενους μεταλλείων και λατομείων οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι μέχρι 40 ώρες συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών για εργασία που διεξάγεται υπογείως και 44 (συμπεριλαμβανομένων υπερωριών) για εργασία που διεξάγεται στην επιφάνεια.

Ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας υπολογίζεται ανά τέσσερις μήνες. Κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου οι περίοδοι πληρωμένης ετήσιας άδειας και οι περίοδοι άδειας ασθενείας δεν λαμβάνονται υπόψη. Σε περίπτωση που εργοδότης ζητήσει από εργαζόμενο να εργαστεί περισσότερο από 48 ώρες, αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν συμφωνίας μεταξύ και των δύο. Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να μην αποδεχτεί, χωρίς επιπτώσεις στην εργασία του.

Σε περίπτωση που, κατόπιν συναίνεσης του εργαζομένου, υπάρξει υπέρβαση της ανώτατης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας (48 ώρες), ο εργοδότης οφείλει:
  • • Να τηρεί αρχείο με τα ονόματα των εργαζομένων που δουλεύουν περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα,
  • • να θέτει το αρχείο στη διάθεση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τα στοιχεία των εργαζομένων, και το οποίο να περιλαμβάνει και τη συναίνεσή τους για υπέρβαση του ορίου των 48 ωρών.

Ο Υπουργός μπορεί να περιορίσει ή να απαγορεύσει την υπέρβαση της ανώτατης εβδομαδιαίας διάρκειας για λόγους ασφάλειας και υγείας.


Καθημερινή και εβδομαδιαία ανάπαυση
Ανά εικοσιτετράωρο, κάθε εργαζόμενος δικαιούται τουλάχιστον 11 συνεχόμενες ώρες ανάπαυσης. Για κάθε εβδομάδα, ο εργαζόμενος δικαιούται σε συνεχή ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης 24ων ωρών.

Εάν ο εργοδότης το αποφασίσει, ο εργαζόμενος μπορεί για περίοδο 14 ημερών να έχει:
  • Δύο ξεχωριστές περιόδους ανάπαυσης 24 συνεχόμενων ωρών η κάθε μια, είτε
  • μια συνεχόμενη περίοδο 48 ωρών.


Νυχτερινή Εργασία
Νυχτερινή περίοδος είναι το χρονικό διάστημα από τις 11:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί. Εργαζόμενος τη νύχτα θεωρείται:
    • Όποιος εργάζεται σε τακτική βάση για τρεις τουλάχιστον ώρες στο χρονικό διάστημα από τις 11:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί, είτε
    • όποιος ενδέχεται να πραγματοποιεί τη νυχτερινή περίοδο τουλάχιστον 726 ώρες του ετήσιου χρόνου εργασίας ή μικρότερο αριθμό ωρών, αν προβλέπεται από συλλογικές συμβάσεις.
Για υπολογισμό των πιο πάνω ωρών θα λαμβάνεται υπόψη ο ημερήσιος συνολικός χρόνος εργασίας του εργαζομένου, ανεξαρτήτως ώρας έναρξης και λήξης βάρδιας, εφόσον σ’ αυτόν περιλαμβάνονται τρεις τουλάχιστον ώρες του χρονικού διαστήματος 11:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί και η εργασία του εργαζομένου είναι σε επτά τουλάχιστον συνεχόμενες ώρες (από τις οποίες οι τρεις να είναι κατά τη νυχτερινή περίοδο).

Ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων τη νύχτα δεν πρέπει να ξεπερνά κατά μέσο όρο τις οκτώ ώρες το εικοσιτετράωρο, υπολογιζόμενος σε περίοδο ενός μηνός ή άλλη περίοδο που καθορίζεται με συλλογικές συμβάσεις. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου δεν λαμβάνεται υπόψη η συνεχής ελάχιστη ανάπαυση 24 ωρών ανά εβδομάδα που προβλέπεται από το Νόμο.

Εργαζόμενοι τη νύχτα σε εργασία που ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους ή σημαντική σωματική ή πνευματική ένταση, δεν πρέπει να εργάζονται περισσότερο από οκτώ ώρες στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου που πραγματοποιούν νυχτερινή εργασία.

Η νυχτερινή εργασία που ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους ή σημαντική σωματική ή πνευματική ένταση, εφόσον δεν ορίζεται από τη νομοθεσία ή από συλλογικές συμβάσεις, καθορίζεται στο επίπεδο της επιχείρησης μετά από διαβούλευση μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων (ή εκπροσώπων τους σε θέματα ασφάλειας και υγείας), σύμφωνα με το Νόμο και με τη γραπτή εκτίμηση κινδύνου, στην οποία περιλαμβάνονται και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη νυχτερινή εργασία.


Ασφάλεια και υγεία στη διάρκεια νυχτερινή εργασίας
    • Ο εργοδότης που απασχολεί τακτικά υπαλλήλους τη νύχτα, οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
    • Ο εργοδότης πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες και οι εργαζόμενοι τη νύχτα είναι προστατευμένοι όσον αφορά την υγεία και την ασφάλειά τους, ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους.
    • Ο εργοδότης φροντίζει ώστε οι εργαζόμενοι, πριν αναλάβουν νυχτερινή εργασία και, στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, να υποβάλλονται δωρεάν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους για την εργασία.

Ετήσια Άδεια με Απολαβές
Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται πληρωμένη άδεια για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες το χρόνο. Εργοδοτούμενος ο οποίος εργάζεται στη βάση πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας δικαιούται τουλάχιστον 20 εργάσιμες μέρες ετήσιας άδειας και εργοδοτούμενος που εργάζεται στη βάση εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας δικαιούται τουλάχιστον 24 εργάσιμες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας, ο εργοδοτούμενος πληρώνεται είτε απευθείας από τον εργοδότη του είτε από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών.

Σημειώνεται ότι η ετήσια άδεια με απολαβές μπορεί να αντικατασταθεί με χρηματική αποζημίωση μόνο στην περίπτωση τερματισμού της εργασιακής σχέσης.

Απουσία από την εργασία λόγω ασθένειας/γονικής άδειας/άδειας για λόγους ανωτ΄ρρας βίας ή άδειας μητρότητας θεωρούνται ως χρονικά διαστήματα απασχόλησης και υπολογίζονται για σκοπούς ετήσιας άδειας εργοδοτουμένου.

Η συσσώρευση και η μεταφορά ετήσιας άδειας αποτελεί θέμα συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου μέσω συλλογικής σύμβασης ή προσωπικού συμβολαίου ή πρακτικής της επιχείρησης. Σε περίπτωση κατά την οποία εργοδοτούμενος δύναται να συσσωρεύσει ετήσια άδεια, τότε μπορεί να διεκδικήσει συσσωρευμένη άδεια μέχρι και 2 χρόνια.


Αργίες
Οι αργίες ρυθμίζονται με συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτουμένων ή μέσω συλλογικών συμβάσεων με εξαίρεση τους εργοδοτούμενους στα καταστήματα, στα κέντρα αναψυχής και στα ξενοδοχεία για τους οποίους καθορίζονται πληρωμένες αργίες στους σχετικούς νόμους.


Άδεια Ασθενείας
Η διάρκεια της άδειας ασθενείας και το κατά πόσο θα είναι με απολαβές ή όχι αποτελεί θέμα συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου είτε μέσω Συλλογικής Σύμβασης, ή προσωπικού συμβολαίου, ή σχετικής συμφωνίας ή πρακτικής της επιχείρησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να συμπληρώσει το επίδομα ασθενείας ή/και τις 3 πρώτες μέρες για τις οποίες δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξαίρεση υπάρχει για τους εργοδοτούμενους στα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής όπου δια νόμου δικαιούνται άδεια ασθενείας με πλήρης απολαβές από τους εργοδότες τους, ανάλογα με την περίοδο απασχόλησης τους.

Για λεπτομέρειες σε σχέση με την περίοδο και το επίδομα ασθενείας απευθυνθείτε στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Παρεκκλίσεις
Εφόσον οι γενικές αρχές για προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων τηρούνται, επιτρέπονται παρεκκλίσεις του Νόμου σχετικά με:
    • Τα διαλείμματα,
    • την ημερήσια και την εβδομαδιαία ανάπαυση,
    • τη μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, και
    • τη διάρκεια της νυχτερινής εργασίας.
Οι επιτρεπόμενες παρεκκλίσεις αφορούν εργαζομένους των οποίων η διάρκεια του χρόνου εργασίας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της δραστηριότητας που ασκούν, δεν υπολογίζεται ή/και δεν προκαθορίζεται ή μπορεί να καθορίζεται από τους ίδιους τους εργαζομένους, ιδίως εφόσον πρόκειται για:
    • Διευθυντικά στελέχη ή άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να παίρνουν αποφάσεις αυτόνομα,
    • οικογενειακό προσωπικό,
    • εργαζομένους στον τελετουργικό τομέα των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων,
    • ειδικευόμενους ιατρούς (ισχύουν ειδικές διατάξεις).
Με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας, επιτρέπονται παρεκκλίσεις από συγκεκριμένα άρθρα του Νόμου με συλλογικές συμβάσεις ή με συμφωνίες μεταξύ των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων, υπό τον όρο ότι στους εργαζομένους χορηγούνται ισοδύναμοι περίοδοι αντισταθμιστικής ανάπαυσης ή ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου είναι αντικειμενικά αδύνατη τέτοια χορήγηση, παρέχεται κατάλληλη προστασία στους εργαζομένους σε δραστηριότητες και περιπτώσεις που καθορίζονται στο Νόμο.


Ποινές
Εργοδότης που παραβαίνει τις διατάξεις του περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμου, είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.417, ή και στις δύο αυτές ποινές.


Show details for 3. Αμοιβή3. Αμοιβή

Show details for 4. Τερματισμός της Απασχόλησης4. Τερματισμός της Απασχόλησης

Hide details for 5. Διαδικασία Υποβολής Παραπόνου για Κύπριους και Κοινοτικο5. Διαδικασία Υποβολής Παραπόνου για Κύπριους και Κοινοτικούς πολίτες

Μπορεί να γίνει είτε επώνυμα είτε ανώνυμα με τους ακόλουθους τρόπους:

  • • Κατ’ ιδίαν υποβολή παραπόνου στα Επαρχιακά Γραφεία των Εργασιακών Σχέσεων,
  • • Τηλεφωνικώς,
  • • Μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων

Hide details for 6. Διαδικασία Υποβολής Παραπόνου για Εργαζόμενους από χώρες 6. Διαδικασία Υποβολής Παραπόνου για Εργαζόμενους από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το παράπονο υποβάλλεται αρχικά στο Επαρχιακό Κλιμάκια Αλλοδαπών της Αστυνομίας Κύπρου, σφραγίζεται και εν συνεχεία παραδίδεται σε ένα από τα Επαρχιακά Γραφεία των Εργασιακών Σχέσεων.

Ο Αρμόδιος Λειτουργός καλεί τα δύο μέρη σε κοινή συνάντηση για διερεύνηση του παραπόνου






Information services survey



Τελευταία Ενημέρωση στις: 29/01/2024 11:24:39 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα