Back To Top

Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

Συχνές Ερωτήσεις


1. Ποιός δικαιούται κατ΄ οίκον φροντίδα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ποιές υπηρεσίες καλύπτονται και ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί;

Όσοι μπορούν να επωφεληθούν υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας βάσει του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου ή/και τα μέλη της οικογενειακής τους μονάδας.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου καλύπτονται:

(α) υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας οι οποίες ανάλογα με την ανάγκη του ατόμου αντιστοιχούν σε υπηρεσίες:

    • κατ΄ οίκον φροντίδας
    • ιδρυματικής φροντίδας
    • ημερήσιας φροντίδας
    • φροντίδας ανάπαυλας
    • παιδικής φροντίδας
(β) πάνες ανηλίκων και ενήλικων ατόμων

(γ) μεταφορικά έξοδα, σε εξειδικευμένες παριπτώσεις δικαιούχων ημερήσιας φροντίδας.

Για να αξιολογηθεί από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ένα αίτημα φροντίδας ή και πάνων, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα του γραπτώς, υποβάλλοντας στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας αίτηση για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.) και να επισημάνει την ανάγκη φροντίδας στο Μέρος 2 Σημείο 9 της αίτησης.

Σε περίπτωση που ο αιτητής είναι ήδη δικαιούχος Ε.Ε.Ε., θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα του γραπτώς συμπληρώνοντας το Έντυπο ΕΕΕ 10 (ΕΕΕ 10 - Συμπληρωματικό Έντυπο Φροντίδας για Δικαιούχους ΕΕΕ). Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει ανάγκες για πάνες ανηλίκων ή ενηλίκων, θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα του γραπτώς συμπληρώνοντας το Έντυπο ΕΕΕ 11 (ΕΕΕ 11 - Ειδικό Έντυπο για την επιδότηση της ανάγκης για πάνες ανηλίκων / ενηλίκων). Τα Έντυπα ΕΕΕ 10 και ΕΕΕ 11 είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας καθώς επίσης και σε έντυπη μορφή σε όλα τα Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

2. Είμαι ηλικιωμένος, μπορώ να διακινηθώ αλλά χρειάζομαι κάποια φροντίδα και απασχόληση. Δεν θέλω όμως να εισαχθώ σε Στέγη. Τι υπηρεσίες μπορούν να μου παρέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας;

Για το σκοπό αυτό υπάρχει το πρόγραμμα διημερεύουσας φροντίδας (Κέντρα Ενηλίκων), που δίνει την ευκαιρία στα ηλικιωμένα ή / και ανάπηρα άτομα να εξυπηρετούνται σε Κέντρα Ενηλίκων κατά τη διάρκεια της ημέρας και το απόγευμα να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Στα Κέντρα Ενηλίκων προσφέρεται φαγητό, πλύσιμο ρούχων, απασχόληση, ψυχαγωγία, κ.ά. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να παρασχεθούν σε ημερήσια βάση και από τις Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων.

3. Ποιοί γίνονται δεκτοί στις Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων και ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθείται;

Στις Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων γίνονται δεκτά άτομα τα οποία επιθυμούν να εισαχθούν σε αυτές, νοουμένου ότι έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειες για παραμονή τους στο περιβάλλον τους (κατ' οίκον φροντίδα ή φροντίδα από κυβερνητικές ή ιδιωτικές φροντίστριες) και για διημερεύουσα φροντίδα σε Στέγες ή Κέντρα Ενηλίκων).

4. Ποιος έχει πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας;

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας διαθέτουν Βιβλιοθήκη στα Κεντρικά Γραφεία Ευημερίας, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες του προσωπικού. Η Βιβλιοθήκη αριθμεί γύρω στα 2.500 βιβλία, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν ως αντικείμενο την κοινωνική ευημερία και πρόνοια. Πρόσβαση στο δανεισμό των βιβλίων έχει μόνο το προσωπικό των Υπηρεσιών, ενώ σπουδαστές και ερευνητές σε συναφείς τομείς μπορούν να συμβουλευτούν το περιεχόμενό τους μόνο στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Μπορούν συγχρόνως να ενημερωθούν ηλεκτρονικά για τον κατάλογο και την περιγραφή των βιβλίων.

5. Ποιοι σπουδαστές δικαιούνται να εργαστούν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης και πώς πρέπει να υποβάλλεται μια αίτηση;

Πολιτική των Υπηρεσιών μας είναι να αποδέχονται αιτήματα για πρακτική άσκηση σπουδαστών, μέσα στα πλαίσια συνεργασίας με διάφορες Σχολές / Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. ΄Ομως, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια, είναι αδύνατο να απορροφηθούν όλοι οι σπουδαστές και μάλιστα σε ταυτόχρονες περιόδους.

΄Ολες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των σπουδαστών και να απευθύνονται στη Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Προδρόμου 63, 1468 Λευκωσία ή στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση. Για να εξεταστεί ένα αίτημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει το όνομα του ενδιαφερόμενου σπουδαστή, το Επαρχιακό Γραφείο στο οποίο ενδιαφέρεται να απασχοληθεί και τον εξειδικευμένο τομέα και τη χρονική περίοδο που τον ενδιαφέρει. Οι προτιμήσεις των σπουδαστών σε σχέση με την Επαρχία και τον τομέα εργασίας εξετάζονται με βάση τις δυνατότητες των Υπηρεσιών και ικανοποιούνται μόνο αν αυτό είναι εφικτό.

6. Από πού μπορώ να αντλήσω στατιστικά στοιχεία για τα προγράμματα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας;

Στατιστικά στοιχεία για τα προγράμματα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μπορείτε να βρείτε στην Ετήσια ΄Εκθεση που εκδίδει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για όλα τα Τμήματα που υπάγονται σε αυτό.

7. Τι είναι το σχέδιο Κρατικών Χορηγιών και σε ποιους παρέχεται Κρατική Χορηγία;

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Κοινοτικής Εργασίας και κινητοποίησης της εθελοντικής πρωτοβουλίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παρέχουν οικονομική ενίσχυση υπό τύπο κρατικής χορηγίας σε Εθελοντικούς Οργανισμούς. Το Σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην προαγωγή και ενδυνάμωση της εθελοντικής δραστηριότητας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ευημερίας.Κρατικές χορηγίες παρέχονται σε Οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας και ευημερίας για να ιδρύσουν, συνεχίσουν ή αναπτύξουν κοινωνικές υπηρεσίες ή συναφή προγράμματα, τα οποία θεωρούνται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ως αναγκαίες υπηρεσίες σύμφωνα με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον τόπο.

8. Σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψη μου περιστατικό βίας ή είμαι θύμα βίας, που μπορώ να απευθυνθώ;


Μπορείς να απευθυνθείς στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Ευημερίας και να αναφέρεις το περιστατικό, επώνυμα ή ανώνυμα. Η αναφορά θα καταλήξει, εντός της ίδιας μέρας, σε Οικογενειακό Σύμβουλο
ο οποίος είναι εξειδικευμένος για θέματα βίας και θα προβεί σε άμεσες ενέργειες διαχείρισης της αναφοράς και προστασίας του θύματος. Όλες οι ενέργειες διέπονται από τις αρχές της εμπιστευτικότητας, του απόρρητου και του σεβασμού του ατόμου.

Σε περίπτωση που η αναφορά εμπλέκει ανήλικο, προτεραιότητα έχει η προστασία του παιδιού και η άμβλυνση του κινδύνου που υπάρχει. Όταν το θύμα είναι ενήλικο άτομο τυγχάνει συναισθηματικής υποστήριξης και πρακτικής βοήθειας (για τα προγράμματα /υπηρεσίες των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας όσο και άλλων Υπηρεσιών) και του εξηγούνται τα δικαιώματα του με βάση τους περί Βίας στην Οικογένεια περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) του 2000 και του 2004 (Νόμοι 119(Ι) του 2000 και 212(Ι) του 2004).

9. Τι είναι η Αναδοχή;


Η αναδοχή παιδιών είναι ένας κοινωνικός θεσμός προστασίας παιδιών ηλικίας 0 – 18 χρόνων, που σημαίνει να βοηθάς κάποιο άτομο να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει, να φροντίζεις για τις ανάγκες του, όταν οι γονείς του αδυνατούν να αναλάβουν τις γονικές τους υποχρεώσεις ή έχουν πεθάνει. Οι ανάδοχοι γονείς είναι άτομα τα οποία προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, όπου παρέχεται φροντίδα σε παιδιά άλλων γονιών, για ένα χρονικό διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες, μήνες ή και για χρόνια.

Οι ανάδοχες οικογένειες στις οποίες έχει τοποθετηθεί ένα ή και περισσότερα παιδιά στηρίζονται από Λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Υπηρεσιών και οι ανάγκες του παιδιού που απαιτούν δαπάνη καλύπτονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Για πληροφορίες για το πρόγραμμα όπως επίσης και για τη δήλωση σχετικού ενδιαφέροντος μπορούν να υποβληθούν σχετικά αιτήματα στα Κεντρικά Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Ευημερίας.