Back To Top

Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

Νεανική Παραβατικότητα


Τον Απρίλη του 2021, τέθηκε σε ισχύ ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με τον Νόμο, Νόμος (Ν.559)/2021), ο οποίος προβλέπει την εγκαθίδρυση συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά, που έρχονται σε σύγκρουση με τον νόμο.

Ο εν λόγω Νόμος ικανοποιεί τις δεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πληθώρα διεθνών κειμένων του Ο.Η.Ε., του Συμβούλίου της Ευρώπης, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα της Οδηγίας 2016/800/ΕΕ σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτα ή κατηγορούμενα στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για την οποία υπήρχε υποχρέωση ενσωμάτωσης της στο εσωτερικό δίκαιο.

Ο Νόμος έχει ως επίκεντρο το παιδί και τα δικαιώματα του και ρυθμίζει τον τρόπο που τυγχάνει χειρισμού ένα παιδί, χωρίς ποινική ευθύνη, δηλαδή, παιδί κάτω των 14 ετών, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης παιδιών άνω των 14, οι οποίοι έρχονται σε σύγκρουση με τον Νόμο. Σημαντικό είναι ότι "παιδί" σημαίνει εκτός οπουδήποτε αλλού στο Νόμο προβλέπεται διαφορετικά, πρόσωπο ηλικίας κάτω των 18 ετών και περιλαμβάνει πρόσωπο έως 21 ετών, όταν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον Νόμο αναφορικά με αδίκημα που διαπράχθηκε από το εν λόγω πρόσωπο πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας συντονίζουν τους επαγγελματίες που εργάζονται με το παιδί στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Νόμου και θεσπίζουν κοινό πλαίσιο αξιολόγησης του παιδιού από τους εν λόγω επαγγελματίες, έτσι ώστε να παρέχεται η αναγκαία στήριξη στις αρχές που λαμβάνουν αποφάσεις σε εξατομικευμένο επίπεδο σε σχέση με το παιδί.


Κηδεμονία Ανηλίκων και Ενηλίκων

Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ενεργούν ως Κηδεμονευτικοί Λειτουργοί, οι οποίοι, με βάση τη σχετική νομοθεσία, επιτηρούν ανήλικα και ενήλικα άτομα για τα οποία έχουν εκδοθεί κηδεμονευτικά διατάγματα από το Δικαστήριο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το κηδεμονευτικό διάταγμα, ως εναλλακτική ποινή φυλάκισης, δίνει την ευκαιρία σε άτομα να βοηθηθούν μέσω της κηδεμονευτικής επιτήρησης με ή χωρίς την κοινοτική εργασία χωρίς αμοιβή, να συνειδητοποιήσουν την πράξη τους και να ενισχυθούν ψυχοκοινωνικά ώστε να μην επαναλάβουν την παραβατική συμπεριφορά. Ο Κηδεμονευτικός Λειτουργός συνεργάζεται με τον κηδεμονευόμενο και την οικογένεια του και παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες όπου χρειάζεται. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Κηδεμονευτικός Λειτουργός ενημερώνει το Δικαστήριο για τη συμμόρφωση του κηδεμονευόμενου με τους όρους του διατάγματος και την πρόοδό του.


Κοινωνικοοικονομικές Εκθέσεις για το Δικαστήριο

Οι Λειτουργοί Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ετοιμάζουν και υποβάλλουν, κατόπιν οδηγιών του Δικαστηρίου, εκθέσεις για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για αδίκημα, με σκοπό να αποτυπώσουν τις ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τους, ώστε να βοηθήσουν τον Δικαστή στην απόφαση του για την επιβολή της καταλληλότερης ποινής.