Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


9 Ιουλίου 2024


Δήλωση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κ. Γιάννη Παναγιώτου


Κυβερνητική προτεραιότητα
η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων


Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των κοινωνικών εταίρων για τη σταδιακή θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προεκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην οικοδομική βιομηχανία, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου επισκέφθηκε σήμερα εργοτάξιο στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα, για την απόκτηση «Κάρτας Ασφαλείας», (Safe Pass).

Ο Υπουργός, αφού ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και συνομίλησε με τους εκπαιδευόμενους, δήλωσε τα εξής:

«Η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτες και αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. H υλοποίηση της συμφωνίας για τη σταδιακή θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προεκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην οικοδομική βιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την υποστήριξη της υλοποίησης της συμφωνίας παρέχει τη δυνατότητα ποιοτικής εκπαίδευσης σε χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να επιστρέφουν υγιείς, ασφαλείς και αρτιμελείς στις οικογένειές τους».

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Άριστος Οικονομίδης τόνισε τον στόχο του Υπουργείου για «Μηδέν εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα μέχρι το 2027», ενώ ο κ. Joseph Merhi, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας AGC Contractors Ltd χαιρέτησε με ικανοποίηση την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προνοούνται στην συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα.

Στόχος της Συμφωνίας είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε συνολικά 15.000 εργαζομένους τους επόμενους 30 μήνες. Η ισχύς της κάρτας «Safe Pass» θα είναι για 5 χρόνια και ακολούθως θα απαιτείται επανεκπαίδευση για την ανανέωσή της. Τα προγράμματα εκπαίδευσης, διάρκειας έξι ωρών, χρηματοδοτούνται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Κυβερνητική προτεραιότητα η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων Κυβερνητική προτεραιότητα η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων Κυβερνητική προτεραιότητα η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων Κυβερνητική προτεραιότητα η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων

Go to top of page