Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


28 Ιουνίου 2024

Δελτίο Τύπου

Διατηρείται η ταυτότητα και διασφαλίζεται η συνέχεια του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΠραγματοποιήθηκε σήμερα στον προαύλιο χώρο του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, παρουσία των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη, δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, με τίτλο «Αναδιαμόρφωση και επέκταση του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ο διαγωνισμός που προκηρύσσεται σήμερα αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας και έχει ως στόχο τη διατήρηση, την επέκταση και τη βελτίωση του ιστορικού κτιρίου καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος της κυπριακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννης Παναγιώτου, δήλωσε τα εξής:

«Το ιστορικό κτίριο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εμπερικλείει πολλαπλούς συμβολισμούς: ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και αρχιτεκτονικούς.

Διατηρούμε την ταυτότητα και διασφαλίζουμε τη συνέχεια του πρώτου κυβερνητικού κτιρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ανταποκρινόμαστε στην ευθύνη μας για την διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση των δομών, των υποδομών, των διαδικασιών και των υπηρεσιών του κράτους μας.

Η ιστορία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει κοινωνικά επιτεύγματα που αποτελούν σημεία αναφοράς για τους Κύπριους πολίτες για διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Διαχειριζόμαστε την ιστορία μας με σεβασμό και οδεύουμε προς το μέλλον με αισιοδοξία για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους, τους εργοδότες και τους εργαζομένους».

Επίσης ο κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τον κ. Βαφεάδη για την αγαστή συνεργασία των δύο Υπουργείων και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ΕΤΕΚ για την καθοδήγηση και την υποστήριξη σχετικά με την διατήρηση της ταυτότητας και την συνέχιση της λειτουργίας του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βαφεάδης αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου και στα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, επισημαίνοντας τη σημασία της διαχρονικότητας των σχεδιαστικών προκλήσεων και υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της διατήρησης της ταυτότητας του ιστορικού κτιρίου μέσα από τη διαδικασία που τίθεται σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ο κ. Βαφεάδης: «Όπως το 1960 έπρεπε να διαχειριστούμε κάποια θέματα κλιματικής αλλαγής, τα ίδια θέματα έχουμε να διαχειριστούμε και σήμερα. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού Εργασίας να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο, διότι δίνουμε την ευκαιρία μέσω της συνεργασίας σε νέους αρχιτέκτονες να εργαστούν σε αυτό το κτίριο. Στόχος είναι να δείξουν πώς εμείς σήμερα μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα αποτελεσματικά και να γίνει αυτό το κτίριο πρότυπο. Αυτή η συνεργασία, αυτή η συνύπαρξη και η διατήρηση του παλιού κτιρίου με οτιδήποτε νέο θα προκύψει θα καθοδηγήσει και τις επόμενες γενιές».

Τέλος, ο κ. Αντρέας Παπαλλάς, Αρχιτέκτονας και Μέλος Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ παρουσίασε τις πρόνοιες και τις παραμέτρους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που θα ολοκληρωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, και εξέφρασε την εκτίμησή του προς τα δύο Υπουργεία για την προσήλωσή τους στον σεβασμό της ιστορικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν για το μέλλον του κτιρίου του ΥΕΚΑ.

Ενημερωτικό Σημείωμα.docx
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.docx

Διατηρείται η ταυτότητα και διασφαλίζεται η συνέχεια του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Διατηρείται η ταυτότητα και διασφαλίζεται η συνέχεια του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Διατηρείται η ταυτότητα και διασφαλίζεται η συνέχεια του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Διατηρείται η ταυτότητα και διασφαλίζεται η συνέχεια του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Διατηρείται η ταυτότητα και διασφαλίζεται η συνέχεια του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Διατηρείται η ταυτότητα και διασφαλίζεται η συνέχεια του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Διατηρείται η ταυτότητα και διασφαλίζεται η συνέχεια του ιστορικού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Go to top of page