logo





Το έργο ECVET for Permeability and Transferability between the Non-Formal and Formal VET System (ECVET PERMIT) έχει ως στόχο την εφαρμογή της μεθοδολογίας του ευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ECVET) σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που υπάγονται στο πλαίσια τόσο της τυπικής όσο και της μη τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη διαπερατότητα και τη δυνατότητα μεταφοράς των μαθησιακών αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται μέσα σε διαφορετικά πλαίσια μάθησης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει να εφαρμόσει τη μεθοδολογία ECVET για την περιγραφή, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων σε τρία προγράμματα μη-τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στις εξής τεχνικές ειδικότητες:
• Ηλεκτρολόγος
• Υδραυλικός
• Μηχανικός Αυτοκινήτων

προκειμένου να ελεγχθεί η δυνατότητα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων από το σύστημα μη-τυπικής μάθησης στο επίσημο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατ 'αρχάς εντός των εθνικών συνόρων και, σε δεύτερο στάδιο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Στόχοι του Έργου
Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει τρεις ειδικούς στόχους:

1. Την εφαρμογή της μεθοδολογίας του ECVET σε ένα επιλεγμένο αριθμό τεχνικών προγραμμάτων εντός των συστημάτων της μη-τυπικής και της τυπικής μάθησης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτισης σε τρεις χώρες της ΕΕ: Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα.
2. Τον έλεγχο της μεταφοράς μαθησιακών αποτελεσμάτων από το μη-τυπικό στο τυπικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.
3. Την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη της εφαρμογής του συστήματος ECVET και την προώθηση της εφαρμογής του ECVET για τη διαπερατότητα και τη δυνατότητα μεταφοράς μαθησιακών αποτελεσμάτων από το σύστημα της μη-τυπικής στο σύστημα τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


Οι στόχοι του έργου είναι σύμφωνοι με τους στόχους και τις προτεραιότητες των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + και ειδικότερα:
• Τη βελτίωση της ποιότητας και της καταλληλότητας των προγραμμάτων μάθησης στον τομέα μη-τυπικης ΕΕΚ, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία του ECVET και τη διευκόλυνση της μεταφορά των πιστώσεων από το σύστημα μη-τυπικής στο επίσημο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.
• Τη διευκόλυνση της επικύρωση της μη-τυπικής μάθησης και της διαπερατότητας της εντός των δομών της τυπικής εκπαίδευσης.


ECVET Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που συχνά αναφέρεται ως ECVET, είναι ένα τεχνικό πλαίσιο για τη μεταφορά, την αναγνώριση και (ενδεχομένως) τη συσσώρευση των μαθησιακών αποτελεσμάτων ενός προσώπου με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων. Καθοδηγούμενα από σύσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα εργαλεία και η μεθοδολογία του ECVET περιλαμβάνουν την περιγραφή των επαγγελματικών προσόντων με βάση ψηφίδες μαθησιακών αποτελεσμάτων, μια διαδικασία μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων και σειρά συμπληρωματικών εγγράφων, όπως συμφωνίες μάθησης, προσωπικές αναλυτικές βαθμολογίες και οδηγούς χρήσης. Το ECVET αποσκοπεί στο να διευκολύνει την αναγνώριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, στο πλαίσιο της κινητικότητας, για σκοπούς απόκτησης επαγγελματικού προσόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ECVET, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: http://www.ecvet-toolkit.eu


Νέα του Έργου: Πρώτη δραστηριότητα κατάρτισης του ECVET PERMIT

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η πρώτη δραστηριότητα κατάρτισης/ μάθησης των εταίρων του έργου ECVET for Permeability and Transferability between the Non-Formal and Formal VET System (ECVET PERMIT) πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, από τις 20 μέχρι τις 24 Απριλίου 2015.

Η κατάρτιση που υλοποιήθηκε αφορούσε τρεις συγκεκριμένους στόχους:

• Να εκπαιδεύσει τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη μεθοδολογία και στις τεχνικές προδιαγραφές του ECVET
• Να εισαγάγει το Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο ECVET, το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος από την κοινοπραξία
• Να οριστικοποιήσει τις μεθοδολογικές κατευθυντήριες γραμμές για την πραγματική δοκιμή του εργαλείου ECVET

Δεκαπέντε συνολικά εκπαιδευτές ΕΕΚ και διαχειριστές από Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα παρακολούθησαν την πενθήμερη εκπαίδευση.

Η επόμενη διακρατική συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, Ελλάδα, το Σεπτέμβριο 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ECVET PERMIT, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Έργου: http://www.nic.intercollege.ac.cy/ecvetpermit



Εταίροι

Intercollege
Κύπρος
papaloizou.l@intercollege.ac.cy
www.intercollege.ac.cy


ΚΕΠΑ - Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου
Κύπρος
ghorattas@kepa.mlsi.gov.cy
www.mlsi.gov.cy


ΑνΑΔ - Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού
Κύπρος
i.zenios@hrdauth.org.cy
www.hrdauth.org.cy


IDEC
Ελλάδα
natassa@idec.gr
www.idec.gr


IIEK DELTA
Ελλάδα
kkiousis@delta-iek.gr
www.delta-iek.gr


MCAST - Malta College of Arts, Science and Technology
Μάλτα
joshua.Bugeja@mcast.edu.mt
www.mcast.edu.mt



Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.