Show details for 1. Ωράριο Εργασίας1. Ωράριο Εργασίας

Hide details for 2. Ετήσια Άδεια με Απολαβές2. Ετήσια Άδεια με Απολαβές

Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται πληρωμένη άδεια για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες το χρόνο. Εργοδοτούμενος ο οποίος εργάζεται στη βάση πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας δικαιούται τουλάχιστον 20 εργάσιμες μέρες ετήσιας άδειας και εργοδοτούμενος που εργάζεται στη βάση εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας δικαιούται τουλάχιστον 24 εργάσιμες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας, ο εργοδοτούμενος πληρώνεται είτε απευθείας από τον εργοδότη του είτε από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών.

Σημειώνεται ότι η ετήσια άδεια με απολαβές μπορεί να αντικατασταθεί με χρηματική αποζημίωση μόνο στην περίπτωση τερματισμού της εργασιακής σχέσης.


Show details for 3. Αργίες3. Αργίες

Hide details for 4. Υπερωριακή Απασχόληση4. Υπερωριακή Απασχόληση

Η ρύθμιση της υπερωριακής απασχόλησης σε κάθε επιχείρηση/οργανισμό γίνεται μέσω προσωπικών συμβολαίων, συμφωνιών ή Συλλογικών Συμβάσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι σε καταστήματα, ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής για τους οποίους οι αργίες ρυθμίζονται μέσω ειδικών νομοθεσιών.

Για τους υπαλλήλους καταστημάτων η υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες εβδομαδιαίως (2 ημερησίως). Η υπερωριακή απασχόληση τους αποζημιώνεται ως εξής:

    • • Ελεύθερα πρωινά ή απογεύματα: κάθε 1 ώρα εργασίας αμείβεται με 2 ώρες (1:2)
    • • Αργίες: κάθε 1 ώρα εργασίας αμείβεται με 2 ώρες (1:2)
    • • Υπόλοιπες μέρες: κάθε 1 ώρα εργασίας αμείβεται με 1 ½ ώρα (1:1 ½ )
Για τους εργαζόμενους σε κέντρα αναψυχής η υπερωριακή απασχόληση μπορεί να ανέρχεται μέχρι και τις 8 ώρες ανά εβδομάδα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ορίζονται από το Νόμο, είναι δυνατό να αυξηθούν μέχρι και τις 10 ώρες ανά εβδομάδα και αποζημιώνονται με αναλογία 1:1 ½

Για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία οι υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 9 ώρες εβδομαδιαίως και αποζημιώνονται με αναλογία 1:1 ½.

Hide details for 5. Τερματισμός της Απασχόλησης5. Τερματισμός της Απασχόλησης

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Τερματισμού της Απασχόλησης κάθε εργοδότης και κάθε εργοδοτούμενος οφείλει να δώσει γραπτή προειδοποίηση τερματισμού της σχέσης εργασίας, ανάλογη με τον χρόνο απασχόλησης του.


Σε περίπτωση που εργοδότης τερματίζει με δική του πρωτοβουλία τη σχέση απασχόλησης με τον εργοδοτούμενο, τότε πρέπει να δίδεται, γραπτώς, η πιο κάτω ελάχιστη προειδοποίηση:

Περίοδος συνεχούς απασχόλησηςΕλάχιστη Περίοδος Προειδοποίησης
Από 0-26 βδομάδες (μέχρι 6 μήνες)Καμιά προειδοποίηση
Από 26-51 βδομάδες (6 μήνες -1 χρόνο)1 βδομάδα
Από 52-103 βδομάδες (1 χρόνο- 2 χρόνια)2 βδομάδες
Από 104-155 βδομάδες (2-3 χρόνια)4 βδομάδες
Από 156-207 βδομάδες (3-4 χρόνια)5 βδομάδες
Από 208-259 βδομάδες (4-5 χρόνια)6 βδομάδες
Από 260-311 βδομάδες (5-6 χρόνια)7 βδομάδες
Από 312 βδομάδες και άνω (6 χρόνια +)8 βδομάδες

Σε περίπτωση που ο εργοδοτούμενος τερματίζει με δική του πρωτοβουλία τη σχέση απασχόλησης με τον εργοδότη του, τότε πρέπει να δίδεται, γραπτώς, η πιο κάτω ελάχιστη προειδοποίηση:

Περίοδος Συνεχούς ΑπασχόλησηςΕλάχιστη Περίοδος Προειδοποίησης
Από 26-51 βδομάδες (6 μήνες -1 χρόνο)1 βδομάδα
Από 52-259 βδομάδες (1-5 χρόνια)2 βδομάδες
Από 260 βδομάδες και άνω (5 χρόνια+)3 βδομάδες

Εξαίρεση υπάρχει για τους εργοδοτούμενους στα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής όπου δια νόμου δικαιούνται περίοδο προειδοποίησης έστω και αν εργάζονται λιγότερο από 6 μήνες ανάλογα με την περίοδο απασχόλησης τους.

Show details for 6. Διαδικασία Υποβολής Παραπόνου για Κύπριους και Κοινοτικο6. Διαδικασία Υποβολής Παραπόνου για Κύπριους και Κοινοτικούς πολίτες

Show details for 7. Διαδικασία Υποβολής Παραπόνου για Εργαζόμενους από χώρες 7. Διαδικασία Υποβολής Παραπόνου για Εργαζόμενους από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης




Information services survey



Τελευταία Ενημέρωση στις: 15/12/2020 11:49:22 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα