Κυπριακή Δημοκρατία
Κυπριακή Δημοκρατία - Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Συνήθεις Ερωτήσεις


Ανελκυστήρες


Συχνότητα Συντήρησης σε Ξενοδοχεία που παρεμένουν κλειστά το Φθινόπωρο / Χειμώνα
Κ.Δ.Π. 533/2012
Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Λειτουργία, Συντήρηση και Έλεγχος Ανελκυστήρων) Κανονισμοί του 2012
Κανονισμός / Παράρτημα:
Καν. 10(6)
Έκδοση:
1.0
Ημερομηνία έκδοσης:
30.12.2013
Ερώτηση:
    Η συχνότητα συντήρησης που καθορίζεται στους πιο πάνω Κανονισμούς για τα ξενοδοχεία είναι τουλάχιστον 12 φορές το χρόνο. Πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη φθινοπωρινή ή και τη χειμερινή περίοδο.
    Μπορεί να μειωθεί η συχνότητα συντήρησης σε αναλογία με τη χρονική περίοδο που το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό;
Απάντηση:
    Η συχνότητα συντήρησης η οποία καθορίζεται στον Καν. 10(6) δεν σχετίζεται με το χρονικό διάστημα που το κτήριο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ξενοδοχείο, παραμένει ανοικτό.
    Η συχνότητα συντήρησης που καθορίζεται στους Κανονισμούς για τα ξενοδοχεία είναι τουλάχιστον 12 φορές το χρόνο. Εφόσον ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει υποχρέωση του ιδιοκτήτη για συντήρηση. Εάν ο ανελκυστήρας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μετά από παρατεταμένο διάστημα αργίας είναι αναμενόμενο να χρήζει ιδιαίτερης προληπτικής συντήρησης και ενδεχομένως να απαιτηθεί έλεγχος από Εξουσιοδοτημένο Ελεγκτή Ανελκυστήρων. Εν πάσει περιπτώσει όμως, εφόσον ο ανελκυστήρας τεθεί σε λειτουργία πρέπει να προγραμματιστούν τουλάχιστον 12 συντηρήσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών (ενός χρόνου). Αυτό δεν σημαίνει ότι η συντήρηση πρέπει να γίνεται κατ’ ανάγκη μια φορά το μήνα. Ενδεχομένως, σε περιόδους αυξημένης χρήσης του ανελκυστήρα να απαιτείται συντήρηση δύο φορές το μήνα ή ακόμη και περισσότερες από 12 φορές το χρόνο στο σύνολό τους.
    Η διακοπή της λειτουργίας του ανελκυστήρα είναι μια επιλογή του ιδιοκτήτη του ανελκυστήρα, η οποία μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με το Συντηρητή Ανελκυστήρα και αφού ενημερωθούν γραπτώς τα επηρεαζόμενα μέρη με κοινοποίηση προς το οικείο Επαρχιακό Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας. Σημειώνεται όμως ότι η μειωμένη χρήση του ανελκυστήρα, ως επιχείρημα για μείωση της συχνότητας συντήρησης του, ενδεχομένως να αποτελεί μειονέκτημα. Η μειωμένη χρήση του ανελκυστήρα, έχει ως αποτέλεσμα τα κινητά μέρη του (π.χ. κινητήρας, συρματόσχοινα, έμβολα) να μην λιπαίνονται επαρκώς φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη γήρανση, πρόσθετο κόστος αντικατάστασης, ακόμη και πιθανή αστοχία.
    Πριν τη επαναλειτουργία του ανελκυστήρα ενδεχομένως να απαιτείται έλεγχος από Εξουσιοδοτημένο Ελεγκτή Ανελκυστήρων.