Κυπριακή Δημοκρατία
Κυπριακή Δημοκρατία - Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Συνήθεις Ερωτήσεις


Θερμικός Φόρτος


Τι απαιτεί η νομοθεσία για την προστασία των χειριστών μηχανημάτων από το Θερμικό Φόρτο;

1. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας, κάθε εργοδότης έχει υποχρέωση να διασφαλίζει, κατά την εργασία, την ασφάλεια, υγεία και ευημερία στην εργασία όλων των εργοδοτουμένων του.

2. Παρά το γεγονός ότι στην ισχύουσα Κυπριακή νομοθεσία δεν υπάρχει ειδική πρόνοια για την υποχρεωτική τοποθέτηση κλιματισμού στις διάφορες κατηγορίες των μηχανημάτων για αποφυγή του θερμικού φόρτου, οι εργοδότες και οι αυτοεργοδοτούμενοι ανάλογα πρέπει να εφαρμόζουν τις πρόνοιες του Διατάγματος (Κ.Δ.Π. 291/2014) «Κώδικα Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων». Στο Διάταγμα αυτό, μεταξύ άλλων, προνοούνται και επεξηγούνται τα ακόλουθα:
    2.1. Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για προστασία των εργαζομένων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους από τη θερμική καταπόνηση. Οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να συμβουλεύονται τον Κώδικα αυτό και να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα με βάση τις πρόνοιές του.

    2.2. Οι εργοδότες όσο και οι αυτοεργοδοτούμενοι θα πρέπει να μετρούν τις παραμέτρους που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο, όπως την θερμοκρασία αέρα και τη σχετική υγρασία ή / και να παρακολουθούν τα δελτία καιρού και τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και αναλόγως να ρυθμίζουν τις εργασίες τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα και επαρκή προληπτικά και προστατευτικά τεχνικά και οργανωτικά μέτρα.

    2.3 Στα τεχνικά μέτρα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση κλιματισμού στους χώρους εργασίας (όπως στην περίπτωση των μηχανημάτων), όταν αυτό είναι εφικτό.

    2.4 Στην περίπτωση όπου η ύπαρξη κλιματισμού δεν είναι δυνατή, θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται οργανωτικά μέτρα, περιλαμβανομένων των πιο κάτω:
      α) Οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, όπως αυτά προβλέπονται από τον Πίνακα 12 «Επιβαλλόμενη σχέση εργασίας – αλλαγή εργασίας/ανάπαυσης για διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας» του Κώδικα.

      β) Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (~10οC).

      γ) Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα,

      δ) Εκτέλεση εργασιών κατά τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.