Κυπριακή Δημοκρατία
Κυπριακή Δημοκρατία - Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ακτινοπροστασία



Ειδήσεις και Πληροφορίες - 2017

28/12/2017 - Νέες εκδόσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ακτινοπροστασίας (ICRP)

Η Διεθνής Επιτροπή Ακτινοπροστασίας (ICRP) έχει εκδόσει πρόσφατα δύο νέα έντυπα της σειράς "Annals of the ICRP" με τίτλο:
  • Diagnostic Reference Levels in Medical Imaging - ICRP Publication 135 - Ann. ICRP 46(1), 2017
  • Dose Coefficients for Non-human Biota Environmentally Exposed to Radiation - ICRP Publication 136 - Ann. ICRP 46(2), 2017
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η έκδοση ICRP 103 η οποία αναφέρεται στις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής για την ακτινοπροστασία διατίθεται πλέον για δωρεάν μεταφόρτωση στον ιστότοπο της Επιτροπής.



28/12/2017 - Δημοσιοποίηση πρακτικών συνεδριών Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της Διαδικασίας Διαπραγμάτευσης με την εταιρεία Medisell Co Ltd με σκοπό τη σύναψη σύμβασης αναβάθμισης και αυτονόμησης των 7 σταθμών του τηλεμετρικού δικτύου παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Κύπρου και άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση πυρηνικού ή ραδιολογικού συμβάντος

H Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας δημοσιοποιεί στο πλαίσιο της διαφάνειας και καλής πρακτικής στον τομέα της σύναψης δημοσίων συμβάσεων τα πρακτικά των συνεδριών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, που έλαβαν χώρα κατά τη Διαδικασία Διαπραγμάτευσης με την εταιρεία Medisell Co Ltd με σκοπό τη σύναψη σύμβασης αναβάθμισης και αυτονόμησης των 7 σταθμών του τηλεμετρικού δικτύου παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Κύπρου και άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση πυρηνικού ή ραδιολογικού συμβάντος (Αρ. Διαδικασίας ΤΕΕ 27/2017). Δημοσιοποιείται επίσης η Προκήρυξη Ανάθεσης Σύμβασης όπως έχει αναρτηθεί στο σύστημα σύναψης ηλεκτρονικών συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας eProcurement.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες λειτουργεί από το 2006 τηλεμετρικό δίκτυο παρακολούθησης της περιβαλλοντικής ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Κύπρου, το οποίο λειτουργεί και ως σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης σε περίπτωση ραδιολογικού συμβάντος.



15/12/2017 - Αποστολή εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-10 Νοεμβρίου 2017 αποστολή εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στην Κύπρο με στόχο την επικαιροποίηση του εθνικού αρχείου εκτός χρήσης κλειστών ραδιενεργών πηγών χαμηλής και υψηλής ενεργότητας, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού και της κατηγοριοποίησης όλων των πηγών αυτών και προσδιορισμού εφικτών επιλογών για τη διαχείρισή τους. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της εθνικής πολιτικής και του εθνικού προγράμματος για υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων και εκτός χρήσης κλειστών ραδιενεργών πηγών, που εγκρίθηκαν από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2015. Διαβάστε περισσότερα...


Πηγή: ΔΟΑΕ



01/12/2017 - Συμμετοχή της ΥΠΕΛ/ΤΕΕ σε συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με θέμα “International Conference on Physical Protection of Nuclear /Material and Nuclear Facilities”

H Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) συμμετείχε στο διάστημα 13-17 Νοεμβρίου 2017 σε συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με θέμα “International Conference on Physical Protection of Nuclear Material and Nuclear Facilities”.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ αρμοδίων αρχών κρατών, αποστολέων και μεταφορέων πυρηνικού υλικού, καθώς και οργανισμών τεχνικής υποστήριξης, στον τομέα της φυσικής προστασίας (physical protection) πυρηνικού/ραδιενεργού υλικού και εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων των μεταφορών πυρηνικών/ραδιενεργών υλικών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει τη Σύμβαση για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού στις 23 Ιουλίου 1998 (τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Αυγούστου 1998) και την τροποποίησή της με τίτλο “Σύμβαση για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού και Πυρηνικών Εγκαταστάσεων” στις 27 Φεβρουαρίου 2013. Η τροποποίηση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή στις 8 Μαΐου 2016, χρόνο κατά τον οποίο τα 2/3 των συμβαλλομένων μερών στην αρχική Σύμβαση κύρωσαν, προσχώρησαν ή αποδέχθηκαν την τροποποίηση. Σήμερα, η αρχική Σύμβαση αριθμεί 155 συμβαλλόμενα μέρη και η τροποποίησή της 115 μέρη.





01/12/2017 - Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (National Workshop) σε θέματα Ετοιμότητας και Απόκρισης σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης με Ακτινοβολίες (Πυρηνικά ή Ραδιολογικά Περιστατικά), Λευκωσία, 20-24 Νοεμβρίου 2017

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) διοργάνωσε στις 20-24 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο “Σεμέλη” στη Λευκωσία εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (national workshop) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Ειδικό Εθνικό Σχέδιο της Δημοκρατίας ΗΛΕΚΤΡΑ για ετοιμότητα και απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με ραδιενέργεια (πυρηνικά ή ραδιολογικά συμβάντα/ατυχήματα). Εκπαιδευτές ήταν οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας κ.κ. Igor Grlicarev (Σλοβενία) και Peter Zagyvai (Ουγγαρία) με ειδίκευση και μεγάλη εμπειρία σε θέματα ετοιμότητας και απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με ακτινοβολίες. H ΥΠΕΛ/ΤΕΕ ευχαριστεί θερμά όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και λειτουργούς των Υπηρεσιών αυτών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης.





30/10/2017 - DS496 - Advisory Material for the IAEA Regulations for the Safe Transport of Radioactive Material

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει αναρτήσει στον ιστότοπό του και θέτει σε διαβούλευση για τα κράτη μέλη του προσχέδιο εντύπου με τίτλο:
  • DS496 - Advisory Material for the IAEA Regulations for the Safe Transport of Radioactive Material
Προθεσμία για υποβολή σχολίων: 5 Ιανουαρίου 2018. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως αποστείλουν στην Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας τυχόν σχόλια ή παρατηρήσεις ώστε να προωθηθούν επίσημα στον ΔΟΑΕ.



30/10/2017 - Διημερίδα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας σε θέματα ετοιμότητας και απόκρισης σε περίπτωση πυρηνικού ή ραδιολογικού ατυχήματος/συμβάντος και το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ, Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, 26-27 Οκτωβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης στη Λευκωσία στις 26-27 Οκτωβρίου 2017 διημερίδα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ). Η διημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΗΛΕΚΤΡΑ για ετοιμότητα και απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πυρηνικά/ραδιολογικά ατυχήματα ή συμβάντα) και αποσκοπούσε:

(α) στην παρουσίαση των Εσωτερικών Σχεδίων Δράσης ή/και Μνημονίων Εκτελεστέων Ενεργειών των εμπλεκόμενων στο Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ Υπηρεσιών, με συζήτηση στο τέλος κάθε παρουσίασης επί του περιεχομένου τους με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (πρώτη ημέρα)· και

(β) στη διεξαγωγή δύο ασκήσεων επί χάρτου με σενάρια πυρηνικού ατυχήματος σε χώρα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ραδιολογικού ατυχήματος κατά τη μεταφορά ραδιενεργών πηγών στην Κύπρο (δεύτερη ημέρα).

Η διημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, του οποίου εμπειρογνώμονας παρακολούθησε, υποστήριξε και κατέγραψε τις εργασίες/ασκήσεις της διημερίδας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των 50 δημόσιων λειτουργών από όλες τις Υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση του Σχεδίου ΗΛΕΚΤΡΑ. Κατά την πρώτη μέρα της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και επανέλαβε τη δέσμευση του ΤΕΕ να υποστηρίξει το έργο των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών όσον αφορά τις υπευθυνότητες που κατανέμονται μέσα από το Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ, μέσω και εκπαιδευτικών σεμιναρίων που προγραμματίζονται για το 2017 και 2018.

Τα ευρήματα και συμπεράσματα της διημερίδας θα ληφθούν υπόψη σε μελλοντική αναθεώρηση/επικαιροποίηση του Σχεδίου ΗΛΕΚΤΡΑ με σκοπό τη βελτίωση και λειτουργική του αναβάθμιση.

Η ΥΠΕΛ/ΤΕΕ εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες, καθώς επίσης στην Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για την πολύτιμη τους βοήθεια και υποστήριξη.

Πρόγραμμα Διημερίδας.

Ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ.











06/10/2017 - Δημοσιοποίηση της έκθεσης διαβούλευσης επί προσχεδίων νομοθετημάτων αναφορικά με την πυρηνική ή ραδιολογική ασφάλεια και ακτινοπροστασία

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) δημοσιοποιεί την έκθεση διαβούλευσης που διεξάχθηκε επί του προσχεδίου Νομοσχεδίου με τίτλο “Ο περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας και Προστασίας Νόμος του 2017” και του προσχεδίου Κανονισμών με τίτλο “Οι περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας και Προστασίας (Καθορισμός Βασικών Προτύπων Ασφαλείας για την Προστασία από τους Κινδύνους που προκύπτουν από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες) Κανονισμοί του 2017”. Στον Πίνακα που επισυνάπτεται στην έκθεση φαίνονται τα σχόλια/παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν και ο τρόπος με τον οποίο η ΥΠΕΛ/ΤΕΕ υιοθέτησε, υιοθέτησε εν μέρει ή δεν υιοθέτησε καθόλου και το σκεπτικό για κάθε απόφαση. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, τα προσχέδια των νομοθετημάτων αυτών αποστάληκαν στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο. Η ΥΠΕΛ/ΤΕΕ εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία της διαβούλευσης.



06/10/2017 - Δημοσίευση τελικής έκθεσης αξιολόγησης για την Κύπρο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει αναρτήσει στον δημόσιο ιστότοπό του την τελική έκθεση αξιολόγησης της αρμόδιας αρχής και του συστήματος Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Κύπρου από ομάδα ομοτίμων (peer review) που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 13-22 Φεβρουαρίου 2017 [ιστότοπος 1, ιστότοπος 2].



06/10/2017 - Διημερίδα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας σε θέματα ετοιμότητας και απόκρισης σε περίπτωση πυρηνικού ή ραδιολογικού ατυχήματος/συμβάντος, Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, 26-27 Οκτωβρίου 2017

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) διοργανώνει στις 26-27 Οκτωβρίου 2017 στην Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης στη Λευκωσία διημερίδα:

(α) για παρουσίαση των Εσωτερικών Σχεδίων Δράσης ή/και Μνημονίων Εκτελεστέων Ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων στο Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ Υπηρεσιών, με συζήτηση στο τέλος κάθε παρουσίασης επί του περιεχομένου τους με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (πρώτη ημέρα)· και

(β) για διεξαγωγή άσκησης επί χάρτου με σενάρια πυρηνικού και ραδιολογικού περιστατικού (δεύτερη ημέρα). Η άσκηση επί χάρτου διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, του οποίου εμπειρογνώμονας θα παρακολουθήσει, υποστηρίξει και καταγράψει την άσκηση και θα περιλαμβάνει δύο πιθανά σενάρια που καλύπτονται από το Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ: ένα με πυρηνικό ατύχημα στο εξωτερικό και απελευθέρωση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και ένα ραδιολογικής φύσης ατύχημα στην Κύπρο (π.χ. ατύχημα κατά τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών).



06/10/2017 - Συνάντηση εργασίας (workshop) της Υπηρεσίας Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας σε θέματα ετοιμότητας και απόκρισης σε περίπτωση πυρηνικού ή ραδιολογικού ατυχήματος/συμβάντος, Ξενοδοχείο ΣΕΜΕΛΗ, 20-24 Νοεμβρίου 2017

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) διοργανώνει στις 20-24 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο “Σεμέλη” στη Λευκωσία εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (national workshop) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Σχέδιο ΗΛΕΚΤΡΑ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θέματα εφ’ όλης της ύλης, θα διεξαχθεί στη αγγλική γλώσσα και θα παρέχει στους εκπαιδευόμενους ευρεία και σφαιρική κάλυψη των θεμάτων που αφορούν στην ετοιμότητα και απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με ραδιενέργεια, ξεκινώντας από βασικές έννοιες για τη ραδιενέργεια, μέτρα προστασίας κ.λπ. και προχωρώντας σε εξειδικευμένα θέματα ετοιμότητας και απόκρισης. Εκπαιδευτές θα είναι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Επισυνάπτεται ενδεικτικό πρόγραμμα της συνάντησης εργασίας.



06/10/2017 - Συνάντηση εργασίας αντιπροσωπείας της Υπηρεσίας Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, στα γραφεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην Αθήνα, επίσκεψη και συνάντηση εργασίας αντιπροσωπείας της Υπηρεσίας Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Αναστάσιο Γιαννάκη, με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Σχετική πληροφόρηση σχετικά με τον σκοπό και περιεχόμενο της συνάντησης είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.



Πηγή: Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας



06/10/2017 - 61η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Αναστάσιο Γιαννάκη, συμμετείχε στις εργασίες της 61ης Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 18-22 Σεπτεμβρίου 2017. Στη Γενική Συνέλευση αναγνώστηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη κ. Μάριο Ιερωνυμίδη σχετική Δήλωση (Statement) της Δημοκρατίας (βίντεο εδώ, το οποίο αναπαράγεται καλύτερα με Microsoft Edge).



Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη κ. Μάριος Ιερωνυμίδης στο βήμα της 61ης Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας



06/10/2017 - Ενημερωτική συνάντηση αρμόδιας αρχής Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας με εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας σχετικά με αποστολές ομοτίμων “Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation Programmes” (ARTEMIS)

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στη Λευκωσία ενημερωτική συνάντηση της αρμόδιας αρχής Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας με εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας σχετικά με αποστολές ομοτίμων “Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation Programmes” (ARTEMIS). Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση, με βάση τις πρόνοιες της Οδηγίας 2011/70/Ευρατόμ, περιοδικά και τουλάχιστο κάθε δέκα χρόνια, να μεριμνούν για τη διενέργεια αυτοαξιολογήσεων του εθνικού τους πλαισίου, της αρμόδιας ρυθμιστικής τους αρχής, καθώς και του εθνικού τους προγράμματος και της εφαρμογής του σχετικά με τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων, και να ζητούν να αξιολογηθεί διεθνώς από ομότιμους το εθνικό τους πλαίσιο, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ή/και το εθνικό πρόγραμμά τους. Η Κύπρος θα πρέπει να ολοκληρώσει μια τέτοια αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση ομοτίμων μέχρι το 2023.



06/10/2017 - Διεθνής άσκηση ετοιμότητας και απόκρισης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ConvEx-3 2017 στις 21-22 Ιουνίου 2017

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) συμμετείχε στις 21 και 22 Ιουνίου 2017 σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας και απόκρισης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας με την κωδική επωνυμία ConvEx-3 (2017). Η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την κωδική επωνυμία ECUREX-2017 που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην άσκηση, η οποία διεξήχθη σε πραγματικό χρόνο και υπό πραγματικές καιρικές συνθήκες, συμμετείχαν πάνω από 80 κράτη και 11 διεθνείς οργανισμοί. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε προσομοίωση ενός σοβαρού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Paks της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με το σενάριο, λόγω της απώλειας εξωτερικής τροφοδοσίας στα κυκλώματα ψύξης των Μονάδων 1 και 2, εντοπίσθηκαν στην αρχή διαρροές ραδιενεργού υλικού και, αργότερα, έκλυση ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα. Οι συμμετέχοντες στην άσκηση κλήθηκαν να αξιολογήσουν πιθανές ραδιολογικές συνέπειες και αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα προληπτικά μέτρα: προφύλαξη με σταθερό ιώδιο, εγκλεισμός, εκκένωση, περιορισμούς στην κατανάλωση τροφίμων και νερού και πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκε εν μέρει και για δύο ημέρες ο μηχανισμός απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της Δημοκρατίας και οποίος περιλάμβανε την Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Η ΥΠΕΛ/ΤΕΕ αντάλλαξε πληροφορίες με αρμόδιες αρχές άλλων χωρών που έλαβαν μέρος στην άσκηση μέσω των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (USIE) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECURIE), ανέλυσε την πορεία του ατυχήματος και προέβη σε προβλέψεις για τις πιθανές συνέπειες από το ατύχημα στην Κύπρο, ετοίμασε δελτία τύπου για ενημέρωση του κοινού κ.ά. Παράλληλα, η ΥΠΕΛ/ΤΕΕ αξιολόγησε τη δυνατότητα δράσης βάσει του εθνικού σχεδίου ετοιμότητας και απόκρισης σε περίπτωση πυρηνικού ή ραδιολογικού ατυχήματος ΗΛΕΚΤΡΑ (περίπτωση σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος εκτός του εδάφους της Δημοκρατίας).

Η συμμετοχή στις ασκήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας συμβάλλει στη βελτίωση της ετοιμότητας και στην αντιμετώπιση πυρηνικών ή ραδιολογικών ατυχημάτων και επιτρέπει τον έλεγχο όλων των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ορθή αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.





18/8/2017 Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει αναρτήσει στον ιστότοπο http://www-ns.iaea.org/standards/documents/draft-ms-posted.asp και θέτει σε διαβούλευση για τα κράτη μέλη του τα ακόλουθα προσχέδια εντύπων:
  • DS475 – Safety Guide on Arrangements for Public Communication in Preparedness and Response for a Nuclear or Radiological Emergency (Προθεσμία για υποβολή σχολίων: 11 Δεκεμβρίου 2017).
  • DS484 – Safety Requirements on Site Evaluation for Nuclear Installations (Προθεσμία για υποβολή σχολίων: 24 Νοεμβρίου 2017).
  • DS487 – Safety Guide on Design of Fuel Handling and Storage Systems for Nuclear Power Plants (Προθεσμία για υποβολή σχολίων: 1 Δεκεμβρίου 2017)
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως αποστείλουν στην Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας τυχόν σχόλια ή παρατηρήσεις ώστε να προωθηθούν επίσημα στον ΔΟΑΕ.



18/8/2017 Το προσχέδιο έκθεσης των ICRU και ICRP σχετικά με τις "Επιχειρησιακές ποσότητες για εξωτερική έκθεση στην ακτινοβολία" είναι διαθέσιμο για δημόσια διαβούλευση. Σχόλια από μεμονωμένα άτομα και οργανισμούς είναι ευπρόσδεκτα. Το προσχέδιο έκθεσης μπορεί να μεταφορτωθεί από την ιστοσελίδα της ICRP ακολουθώντας τον σύνδεσμο http://www.icrp.org/page.asp?id=355. Τυχόν σχόλια πρέπει να υποβληθούν μέσω της ιστοσελίδας της ICRP το αργότερο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2017.



9/8/2017 Αναρτήθηκε κάτω από το πεδίο "Νομοθεσία" νέα ανεπίσημη ενοποιημένη έκδοση των περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής Ασφάλειας Νόμων του 2002 έως 2017. Ενοποιημένη έκδοση των εν λόγω Νόμων είναι διαθέσιμη επίσης στον ακόλουθο εξωτερικό σύνδεσμο.



2/8/2017 Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ετοιμάσει προσχέδια Νομοσχεδίου και Κανονισμών, τα οποία μεταφέρουν στο Κυπριακό Δίκαιο τις πρόνοιες της οδηγίας 2013/59/Ευρατόμ του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2013 για τον καθορισμό βασικών προτύπων ασφαλείας για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες και την κατάργηση των οδηγιών 89/618/Ευρατόμ, 90/641/Ευρατόμ, 96/29/Ευρατόμ, 97/43/Ευρατόμ και 2003/122/Ευρατόμ.

Σχετική ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως αποστείλουν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (τηλεομοιότυπο 22662785, ηλεκτρονική διεύθυνση mtzortzis@dli.mlsi.gov.cy) οποιαδήποτε σχόλια/εισηγήσεις επί του κειμένου των προσχεδίων το αργότερο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2017. ΕΛΗΞΕ



1/8/2017 Η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) συμμετείχε στις εργασίες της 7ης Διάσκεψης Ανασκόπησης της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στη Βιέννη, στο διάστημα 26 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2017.

Η Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια τέθηκε σε εφαρμογή στις 24 Οκτωβρίου 1996. Η Κύπρος κύρωσε τη Σύμβαση αυτή το 1999 και από το 2002 υποβάλλει σχετική εθνική έκθεση και συμμετέχει στις εργασίες των Διασκέψεων Ανασκόπησης.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν εβδομηνταεπτά από τα ογδόντα συμβαλλόμενα μέρη. Κατά τη Διάσκεψη παρουσιάστηκε ενώπιον της Ομάδας 1 η εθνική έκθεση της Κύπρου και απαντήθηκαν σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τα συμβαλλόμενα μέρη πριν και κατά τη Διάσκεψη. Στην Ομάδα αυτή συμμετείχαν επίσης, από τις πυρηνικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Αργεντινή, το Βέλγιο και το Μεξικό, από τις χώρες με πυρηνικό πρόγραμμα σε εξέλιξη, η Ιορδανία, το Καζακστάν και η Πολωνία και, από τις μη πυρηνικές χώρες, η Αυστρία, η Εσθονία, η Μάλτα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επισυνάπτονται η εθνική έκθεση της Κύπρου που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης, καθώς και η εθνική έκθεση ανασκόπησης, όπως εγκρίθηκε από τα συμβαλλόμενα μέρη της Ομάδας 1.



1/8/2017 Η Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες (ΥΠΕΛ) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) δημοσιεύει την τελική έκθεση αξιολόγησης της αρμόδιας αρχής και του συστήματος Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Κύπρου από ομάδα ομοτίμων (peer review) που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 13-22 Φεβρουαρίου 2017.

Η πιο πάνω αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 18Γ(2) των περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής Ασφάλειας Νόμων του 2002 έως 2017 και την Οδηγία 2009/71/Ευρατόμ για τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Μέρος των εισηγήσεων της ομάδας ομοτίμων θα υλοποιηθούν με την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των Οδηγιών 2013/59/Ευρατόμ σχετικά με τον καθορισμό βασικών προτύπων ασφαλείας (basic safety standards) για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες και 2014/87/Ευρατόμ σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας 2009/71/Ευρατόμ για τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι βασικότερες προκλήσεις που πηγάζουν από την έκθεση για την ΥΠΕΛ/ΤΕΕ εντοπίζονται στα εξής:

  • Στη δημιουργία εθνικής πολιτικής και στρατηγικής για την ασφάλεια.
  • Στη στελέχωση της ΥΠΕΛ/ΤΕΕ με επαρκή αριθμό προσοντούχου και καταρτισμένου προσωπικού ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τα καθήκοντά της που απορρέουν από τις ρυθμιστικές της αρμοδιότητες και τη σχετική νομοθεσία.
  • Στην καθιέρωση συστήματος ανάπτυξης και διατήρησης δεξιοτήτων και δυνατοτήτων (competence) όλων των μερών που εμπλέκονται στο σύστημα ασφάλειας εγκαταστάσεων και πρακτικών και προστασίας από ιονίζουσες ακτινοβολίες.
  • Στη δημιουργία και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης (integrated management system), ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων για την ασφάλεια (leadership for safety) και νοοτροπίας ασφάλειας (safety culture), τόσο εντός της αρμόδιας αρχής όσο και από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη (αδειούχα πρόσωπα, επιχειρήσεις, εργοδοτούμενοι, αυτοεργοδοτούμενοι, υπηρεσίες ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, εμπειρογνωμόνων ιατρικής φυσικής, υπηρεσίας δοσιμετρίας, υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συναφή θέματα κ.λπ.).

Η ΥΠΕΛ/ΤΕΕ έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσης σε σχέση με την πλήρη υλοποίηση των εισηγήσεων και προτάσεων της αξιολόγησης ομοτίμων, με στόχο την πρόσκληση αποστολής επαναξιολόγησης (follow-up peer review mission) σε διάστημα τριών έως τεσσάρων χρόνων από την αξιολόγηση του 2017.



1/8/2017 Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής Ασφάλειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017, Ν. 122(Ι)/2017 (Επ. Εφημ. της Δημοκρατίας της 28ης Iουλίου 2017, Παράρτημα Πρώτο – Μέρος (Ι), Αρ. 4616). Με τον τροποποιητικό αυτό Νόμο μεταφέρονται στο Κυπριακό Δίκαιο οι εφαρμόσιμες για την Κύπρο, ως μη πυρηνικό κράτος, πρόνοιες της Οδηγίας 2014/87/Ευρατόμ του Συμβουλίου της 8ης Ιουλίου 2014 για τροποποίηση της Οδηγίας 2009/71/Ευρατόμ περί θεσπίσεως κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων.



12/4/2017 Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της 24ης Μαρτίου 2017 Γνωστοποίηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εκχώρηση εξουσιών της, δυνάμει του άρθρου 3(2) του περί Εκχωρήσεως της Ενασκήσεως των Εξουσιών των Απορρεουσών εκ Τινός Νόμου Νόμου του 1962 και των περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής Ασφάλειας Νόμων του 2002 έως 2011 (Α.Δ.Π. 178/2017).



06/03/2017 H Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες έχει εκδώσει νέo ενημερωτικό έντυπο με τίτλο "Έκθεση του πληθυσμού σε ιονίζουσα ακτινοβολία από το ραδόνιο και άλλες φυσικές πηγές ακτινοβολίες", το οποίο είναι προσβάσιμο στη σχετική ενότητα.



01/03/2017 Tο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ετοιμάσει προσχέδιο νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής Ασφάλειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017», αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται, το οποίο μεταφέρει στο Κυπριακό Δίκαιο την Οδηγία 2014/87/ΕΥΡΑΤΟΜ του Συμβουλίου της 8ης Ιουλίου 2014 για τροποποίηση της Οδηγίας 2009/71/ΕΥΡΑΤΟΜ περί θεσπίσεως κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων, αντίγραφο της οποίας επίσης επισυνάπτεται. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος παρακαλείται όπως αποστείλει στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (τηλεομοιότυπο 22662785, ηλεκτρονική διεύθυνση mtzortzis@dli.mlsi.gov.cy) τυχόν σχόλια/εισηγήσεις επί του κειμένου του προσχεδίου, το αργότερο μέχρι τις 3 Απριλίου 2017. Για οποιαδήποτε πληροφόρηση επί του θέματος παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με τον Λειτουργό Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μιχάλη Τζωρτζή, τηλ. 22405652/623 ή στην πιο πάνω ηλεκτρονική διεύθυνση. (ΕΛΗΞΕ)



23/02/2017 Ολοκληρώθηκε η αποστολή αξιολόγησης (peer review) της αρμόδιας αρχής και του συστήματος Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Κύπρου από ομάδα Ομοτίμων (IRRS mission) του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 12-22 Φεβρουαρίου 2017. Επισυνάπτεται σχετική ανακοίνωση τύπου, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, καθώς και σχετική φωτογραφία της ομάδας ομοτίμων και των εκπροσώπων της Κύπρου.



06/02/2017 H Υπηρεσία Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες έχει εκδώσει νέα ενημερωτικά έντυπα, τα οποία είναι προσβάσιμα στη σχετική ενότητα, με τίτλο:

  • Η ακτινοβολία στη ζωή μας (επικαιροποιημένη επανέκδοση).
  • Μετρήσεις ραδιενέργειας στο περιβάλλον (2010-2015).
  • Ειδικό Εθνικό Σχέδιο "Ηλέκτρα" για Ετοιμότητα και Απόκριση σε Έκτακτα Ραδιολογικά ή Πυρηνικά Περιστατικά.
  • Προστασία Προσώπων στην Εργασία από Κινδύνους Έκθεσης σε Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία.



05/02/2017 Στο διάστημα 12-22 Φεβρουαρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο αποστολή ομοτίμων (peer review) με σκοπό την αξιολόγηση της αρμόδιας αρχής και του συστήματος ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας της Κύπρου από εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Η αποστολή οργανώνεται από την υπηρεσία Integrated Regulatory Review Service (IRRS) του ΔΟΑΕ, μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και την Οδηγία 2009/71/Ευρατόμ για την πυρηνική ασφάλεια.


Download file type Acrobat IRRS_Mission_Cyprus_report.pdf
Download file type Acrobat 6TH_CYPRUS_CNS_REPORT.pdf
Download file type Acrobat CYPRUS_CRR_FINAL.pdf
Download file type Acrobat Ekthesi_diavoulefsis.pdf
Download file type Acrobat ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΕΡΓΑΣΙΩΝ_ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ_ΗΛΕΚΤΡΑ_26-27_ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ_2017.pdf
Download file type Acrobat EIDIKO_ETHNIKO_SXEDIO_HLEKTRA.pdf
Download file type Acrobat AGENDA_20-24_NOVEMBER_2017.pdf
Download file type Acrobat 3056396_Prokiriksi_anathesis_symvasis_kato_apo_ta_oria_dimosiefsis.pdf
Download file type Acrobat ICRP_103.pdf