Κυπριακή Δημοκρατία
Κυπριακή Δημοκρατία - Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ανακοινώσεις



Ανακοίνωση - Εκστρατεία Εργασίας Επιθεωρήσεων Εργοταξίων Φεβρουάριος – Μάρτιος και Μάιος 2014
Εργασίες σε Ύψος

  1. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προγραμματίζει, κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Μάιο του 2014, τη διεξαγωγή ειδικής εκστρατείας επιθεωρήσεων των εργοταξίων για τις εργασίες σε ύψος. Η εκστρατεία αυτή θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά λαμβάνοντας υπόψη ότι η πτώση από ύψος είναι η συχνότερη αιτία των εργατικών ατυχημάτων καθώς και των σοβαρών και θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν στα εργοτάξια. Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων στα κατασκευαστικά έργα για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών σε ύψος και τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων καθώς και η μείωση των ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και επικίνδυνων συμβάντων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στον τομέα των Κατασκευών.
  2. Οι επιθεωρήσεις που διεξήχθηκαν κατά την αντίστοιχη εκστρατεία του 2013 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2013) επικεντρώθηκαν στον έλεγχο της συμμόρφωσης των εργοδοτών με τις διατάξεις της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας σε σχέση με τα απαιτούμενα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχονται στις εργασίες σε ύψος. Επίσης, ελέγχθηκε κατά πόσο υπήρχε συμμόρφωση με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για την Εκτέλεση Εργασιών σε Ύψος όσον αφορά τον εξοπλισμό εργασίας, τα ικριώματα, τις ζώνες ασφαλείας και τις φορητές κλίμακες που χρησιμοποιούνταν στα κατασκευαστικά έργα.
  3. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας αυτός τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2012 με το «περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για την Εκτέλεση Εργασιών σε Ύψος) Διάταγμα του 2012» Αρ. Κ.Δ.Π. 131 / 2012 (Κώδικας για τις Εργασίες σε Ύψος). Η έγχρωμη έκδοσή του Κώδικα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας www.mlsi.gov.cy/dli στην ενότητα «Εκδόσεις – Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία».
  4. Συνολικά, κατά την περίοδο της εκστρατείας που διεξήχθη τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2013, πραγματοποιήθηκαν 167 επιθεωρήσεις σε αντίστοιχα εργοτάξια. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της εκστρατείας του 2013 κατέδειξε τα ακόλουθα:
  • Περίπου το 46% των εργοταξίων που επιθεωρήθηκαν διέθεταν Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) στο οποίο καθορίζονταν τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα που έπρεπε να λαμβάνονται με βάση τη γραπτή εκτίμηση των κινδύνων για τις Εργασίες σε Ύψος.
  • Στο 41,3% των εργοταξίων όπου υπήρχαν εγκατεστημένα ικριώματα, τα ικριώματα αυτά είτε ήταν σύμφωνα με τα σχετικά Πρότυπα ή υπήρχε μελέτη υπολογισμού αντοχής και ευστάθειας.
  • Σε ποσοστό 27% των εργοταξίων όπου υπήρχαν ικριώματα, το σχέδιο διαμόρφωσης και οι οδηγίες συναρμολόγησης / αποσυναρμολόγησης των ικριωμάτων ήταν άμεσα διαθέσιμα.
  • Ποσοστό γύρω στο 46% των ικριωμάτων που επιθεωρήθηκαν είχαν επαρκή και κατάλληλα δάπεδα, κιγκλιδώματα καθώς και προστασία των άκρων.
  • Σε ποσοστό 88% των ικριωμάτων που επιθεωρήθηκαν, δεν υπήρχαν κατάλληλα και επαρκή παραπέτα.
  • Το 66% των ικριωμάτων που επιθεωρήθηκαν, διέθεταν κατάλληλα πέλματα και κατάλληλη στήριξη των ορθοστατών σύμφωνα με το σχέδιο διαμόρφωσης.
  • Τα μέσα πρόσβασης ήταν ικανοποιητικά και ασφαλή σε ποσοστό 58% των ικριωμάτων που επιθεωρήθηκαν.
  • Το 64% των ικριωμάτων ήταν στερεωμένα στο κτήριο / στην κατασκευή με επαρκή και κατάλληλα εξαρτήματα σύμφωνα με το σχέδιο διαμόρφωσης ενώ κατά την αντίστοιχη εκστρατεία του 2012 το ποσοστό αυτό ήταν 65%.
  • Σε ποσοστό 12% των εργοταξίων που επιθεωρήθηκαν υπήρχαν κινητά ικριώματα και αυτά ήταν κατάλληλα σε ποσοστό 49%.
  • Στο 88% των εργοταξίων που επιθεωρήθηκαν υπήρχαν ανοίγματα ή/και ανοικτά άκρα και στο 43% των εργοταξίων αυτών υπήρχε προστασία στα ανοίγματα και άκρα έναντι πτώσης.
  • Στο 51,5% των εργοταξίων που επιθεωρήθηκαν χρησιμοποιούσαν φορητές κλίμακες (σκάλες) και στο 60% των εργοταξίων αυτών, οι κλίμακες ήταν κατάλληλες και είχαν επαρκή στερέωση.
  • Στις τρεις (3) περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν κινητοί γερανοί (mobile cranes) στα εργοτάξια που επιθεωρήθηκαν, οι γερανοί αυτοί είχαν έκθεση επιθεώρησης.
  • Στο 29,4% των εργοταξίων που επιθεωρήθηκαν χρησιμοποιούσαν ζώνες ασφαλείας και στο 45% των εργοταξίων αυτών οι ζώνες ήταν κατάλληλες.
  • Στο 40,7% των εργοταξίων που επιθεωρήθηκαν υπήρχαν εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια και στο 84% των εργοταξίων αυτών είχαν ληφθεί μέτρα για αποφυγή του κινδύνου ηλεκτροπληξίας.

Βασικός στόχος της φετινής εκστρατείας είναι ο έλεγχος ότι τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα καθορίζονται και εφαρμόζονται για κάθε δραστηριότητα ανά φάση του έργου με βάση τη γραπτή εκτίμηση των κινδύνων για τις εργασίες σε ύψος και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα για τις Εργασίες σε Ύψος. Επίσης θα ελεγχθεί η χρήση κατάλληλων ικριωμάτων, γερανών και άλλου εξοπλισμού καθώς και η χρήση κατάλληλων φορητών κλιμάκων και ζωνών ασφαλείας. Επιπρόσθετα, θα ελεγχθεί κατά πόσο λαμβάνονται ικανοποιητικά μέτρα για προστασία των ανοιγμάτων και άκρων έναντι πτώσης.

Για σκοπούς πληροφόρησης επισυνάπτονται ως Συνημμένα 1 και 2 κατάλογος των σημείων στα οποία θα επικεντρωθεί η εν λόγω εκστρατεία μαζί με τις αντίστοιχες επεξηγήσεις.

Για πρόσθετες διευκρινίσεις ή πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο Λειτουργό Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλ. 22405660 / 22405676.



ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Φεβρουάριος 2014
Αρχείο Acrobat Reader Sinimmeno I.pdf (76.33 Kb)
Αρχείο Acrobat Reader Sinimmeno II.pdf (109.05 Kb)